TUZLARIJE - KULTURA

22.02.2013.
Održan festival „Sevdalinko u srcu te nosim“
Sevdah na tuzlanski način


Peti festival sevdalinke pod nazivom „Sevdalinko u srcu te nosim“ sinoć je u Bosankom kulturnom centru okupio veliki broj ljubitelja ove bosanske ljubavne pjesme. Cilj festivala je nastaviti i očuvati bosansko-hercegovačku tradiciju, odnosno njeno nacionalno blago – pjesmu sevdalinku kao neprolaznu vrijednost i jedinstveno kulturno-historijsko naslijeđe.



- Obilježavanjem jubilarne godišnjice Festivala želimo poslati poruku o istinskim vrijednostima pjesme sevdalinke na koju smo, kao nacija, veoma ponosni. Kao dio naše tradicije, a samim tim i onoga što jesmo, organizacijom ovakvog događaja u Tuzli nastojimo sevdah očuvati od zaborava, te mladima približiti ovu lijepu pjesmu i sve što ona sa sobom donosi, izjavila je za Tuzlarije Ramiza Milkunić, predsjednica Udruženja estradnih izvođača Tuzlanskog kantona.



Da je sevdalinka inspiracija i mlađim generacijama, potvrdio je to svojim nastupom i dvanaestogodišnji Ibrahim Bublin iz Sarajeva. Ako je suditi po reakcijama publike, Ibro je definitivno imao najupečatljiviji nastup.



- Sevdalinku sam zavolio još od malih nogu, a ljubav prema sevdahu su mi prenijeli majka i babo. Na ovom festivalu učestvujem već drugu godinu zaredom i drago mi je što publika reaguje pozitivno na moju intrepretaciju sevdaha. Svojim vršnjacima bi poručio da što više slušaju sevdalinke, kako bi shvatili kakvo bogatstvo imamo u Bosni i Hercegovini, i naravno, da se ta tradicija sačuva od zaborava, rekao je za Tuzlarije mladi Bublin i dodao da mu je najveći uzor rahmetli Safet Isović.



Na ovogodišnjem festivalu sevdalinke, koji je bio podijeljen u četiri muzička bloka, publika je imala priliku uživati u interpretacijama poznatih, ali i mlađih pjevača ove lijepe pjesme, među kojima su bili: Nadina Hadžiselimović (Tebi majko misli lete), Mehdina Jakupović (Pokraj puta), Ante Milić (Bulbul pjeva okolo Mostara), Danka Ilić (Kad ja pođoh na Bembašu), Amila Alibegović (Moj golube), Mirela Hasifić (Tamburalo momče uz tamburu), Džemo Nurkić (Molila se žuta dunja), Tanja Petrović (Akšam mrače), Ivan Grubešić (Čekala me moja draga), Nedžad Smajlović (Kad akšam dođe), GVA Tuzlanke (Ah, što ćemo ljubav kriti), Rajko Simeunović (U Gradačcu, gradu bijelome), Arif Ahmetašević i Miralem Selimović – saz (Okladi se momče i djevojče), Murat Vrabac (Na hastalu gori svijeća), VA Iskre (Mene majka jednu ima), Azra Husarkić (Bademe drvo), Jasmin Hasić (Hajrija), Merima Dzafić (Razbolje se šimšir list), Džavid Pamuković (Od sabaha pa do akšama), Zekija Suman (Rasla mi ruža do bijela dvora), Vinko Brnada (Da zna zora), Andrija Števanić (Čemu srce da se nada), Subhija Sehović (Sinoć ja i moja kona), Muhamed Mujkanović (Koliko je širom svijeta), Hasiba Agić (Ali paša na Hercegovini), Vesna Hadžić (Što sam mlada da sam voda hladna), Ibro Bublin (Bosno moja) i Ramiza Milkunić (Sanak me mori).

















Sve izvođače je pratio orkestar Hazima Jusufovića (violina) u sastavu: Miralem Šarić, Dejan Milkunić, Jasmin Bešlagić (harmonika), Mirsad Mešković (kontrabas), Edin Rehić, Mirza Terzić (gitara), Vedran Kuncurski (bubnjevi), Senadin Šehmanović (klarinet) i Dado Pozderac (basprim).



Zvuci sevdalinke ispunili su srca posjetilaca koji su aplauzom nagradili sve izvođače. Bio je ovo događaj od velikog kulturnog i društvenog značaja za Tuzlanski kanton, ali i BiH. Na kraju manifestacije, učesnicima, sponzorima i pokroviteljima su uručene plakete i zahvalnice.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice