TUZLARIJE - KULTURA

27.02.2013.
U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla
Retrospektiva Tomislava Perazića pred publikom u Tuzli


U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u utorak uvečer je otvorena izložba istaknutog zeničkog umjetnika, crnogorskog porijekla, Tomislava Perazića.



Posjetiocima izložbe autor se predstavio sa 50 radova, koji su različiti kako u tehnici tako i u tematici.



- Izložba je moja retrospektiva koja obuhvata prva djela nastala davne 1954. godine do onih novijih. Ima tu raznih tehnika, ali akvarel mi je najdraži jer se i najmanja greška znatno vidi. Uz brojne portrete koje publika može vidjeti, tu su i moja dva autoportreta nastala u različitim vremenskih periodima, kazao je Perazić.



Kako sam autor kaže, nije lako stvarati djela, portrete još manje. Modeli su obično nestrpljivi, nije lako izaći na kraj sa njihovim stalnim promjenama položaja tijela, ali je izazov puno veći nego slikati naručen rad prema dostavljenoj fotografiji. Ipak, umjetnici rade i to.

Upitan da napravi paralelu između rada na portretu i autoportretu Perazić kaže da su subjektivitet i činjenica da ste uvijek mogli bolje u momentu kada ste model sam sebi i dok se u ogledalu gledate u oči najteži dio posla. Sa slikanjem je lako, jer to ili znate ili ne znate, treće nema!









O autoru...

Tomislav Perazić rođen je 1934.godine u Baru (Crna Gora). Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBIH) od 1964.godine, a od 1974.godine je i član Društva likovnih umjetnika Zenice. U gradovima Zenici i Baru je dobio društveno priznanje za vrijeme ex Jugoslavije i u samostalnim državama Bosni i Hercegovini odnosno Crnoj Gori. Prema mišljenju velikog broja likovnih kritičara ovaj likovni umjetnik iz Zenice podjednako dobro vlada svim tehnikama. Perazić je jedan je od rijetkih bh. likovnih umjetnika koji se može pohvaliti činjenicom da je, do sada, imao više od 180 kolektivnih i 110 samostalnih.

Izložba će biti otvorena narednih sedam dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice