TUZLARIJE - KULTURA

07.03.2013.
Glumačko-muzički performans „Mehlem od sevdaha“
Blago Bosni sa ovakvom omladinom


Svi oni koji su sinoć posjetili Galeriju Mandžić bili su u prilici da uživaju u glumačko-muzičkom performansu pod nazivom „Mehlem od sevdaha“, kojeg su izveli studenti Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Tuzla skupa sa učenicima Mješovite srednje građevinsko-geodetske škole i članovima udruženja „Kreativa“ Tuzla.



- Saradnja između fakulteta i škole građevine počela je od samog osnivanja Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli. Na početku su to bili projekti koji su isključivo bili vezani za struku, međutim, vremenom su se počeli razvijati novi projekti koji su kulturno-umjetničkog sadržaja. Tako je nastala i ideja za performans „Mehlem od sevdaha“, kazala je za naš portal Edina Bijedić, profesorica bosanskog jezika i književnosti u Mješovitoj građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli.

Posebnost ove saradnje ogleda se u tome da učenici i studenti sa svojim profesorima, pokušavaju pokazati svoju umjetničku crtu i ljubav prema kulturi i umjetnosti, iako su tehničkog usmjerenja i obrazovanja, pa na ovaj način daju i svojevrsnu lekciju kulturnjacima u Tuzli za koje se često može čuti da su malo uspavani.

Mirna Ašćerić, studentica treće godine Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, u ovom performansu glumi „ašik djevojku“.

- Moja uloga je malo drugačija od ostalih, ja sam kao nestašna djevojka koja na kraju podigne atmosferu. Ovaj performans svima nama puno znači jer na neki način odstupamo od svakodnevnice i bavimo se nečim što svi zapravo jako volimo. Lijepo bi bilo kada bi i drugi mladi slijedili naš primjer, kazala je Ašćerić.

„Mehlem od sevdaha“, kao jednostavan i dopadljiv performans bio je zasigurno zanimljiv svim prisutnim, a kako kaže profesorica Bijedić, kroz njegovanje tradicije cilj je posebno mladima ukazati na blago koje treba očuvati. Za čitatelje Tuzlarija snimili smo zanimljive momente pa preporučujemo da pogledate video u nastavku.















Ljepotu ove večeri svojim glasom upotpunila je i mlada Tuzlanka Azra Husarkić, čija interepretacija sevdaha ne ostavlja nikoga ravnodušnim.



Scenarij za performans "Mehlem od sevdaha" napisao je profesor doktor Damir Zenunović, dok režiju potpisuje profesorica Edina Bijedić. Za scenografiju i kostimografiju bila je zadužena Jasminka Dropić.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice