TUZLARIJE - KULTURA

07.06.2005.
Nudžejma Fazlović učenica Behram-begove medrese u Tuzli
Zbirka pjesama ˝Odsjaji duše ˝
Nedavno je iz štampe izašla zbirka pjesama ˝Odsjaji duše˝ Nudžejme Fazlović, učenice IVc razreda Behram-begove medrese u Tuzli.

O ovoj zbirci pjesama prije nego li je pročitamo letimičan uvid možemo steći iz dijela teksta recenzije.

Odsjaji duše
Ovdje, u pjesmama Nudžejme Fazlović, sve je prirodno. Nadahnuće kao neobjašnjivu tajnu nećemo odgonetati ni u ovom slučaju, ali ćemo uživati i u plodovima rano sazrelim. Ni prvi ciklus Vrutak djetinjstva, nije, tek dječija igra riječima, stihovanje. Do pogleda u Zjenu vremena brzo je prijeđen put, i dalje, do Otškrinutih kapija srca, a sve vrijeme Nudžejma Dušom na sedždu pada. Vjerovatno je tu odgovor na pitanje odakle rana zrelost.

U vremenu kad intezivno brinemo za duhovno zdravlje mladih ljudi jer su izloženi svim strašnim bolestima i agresivnim nametnicima vremena, divne su, dobrodošle, ove produhovljenje poetske vizije, ova čista vjera u riječ pretočena, ova ljudskost i poetska ljpkost mlade djevojke kojom nas obilno daruje iz orve svije zbirke. Dobro bi bilo da se na ovom vrutku napiju, prije svih, njeni vršnjaci, iako ni ova, kao ni poezija općenito, ne priznaje starosnu granicu čitalačke publike.
Meliha Terzić, prof.

Priredio(la): tz / medresa                


Osmrtnicama ba smrtovnice