TUZLARIJE - KULTURA

06.03.2013.
Zanati otrgnuti od zaborava

Koliko poznajemo svoju tradiciju, kulturnu baštinu i sve ono što čini našu prošlost toliko prijemčljivom i u vremenu novih tehnologija? Odgovor na ovo pitanje najbolje je da damo sami sebi jer iako mislimo da puno toga imamo sačuvano, nedovoljno arhivske građe ukazuje da i nismo baš najsavjesniji u pogledu očuvanja tekovina.

Sa ciljem da od zaborava otrgnu stare zanate, Međunarodna galerija portreta Tuzla i Udruženje obrtnika „Stari i umjetnički zanati“ TK organizovali su trodnevnu manifestaciju „Dani starih zanata“. Prva večer rezervisana je za prezentaciju radova nastalih vještim rukama zanatlija u šta su se mogli uvjeriti i sami posjetioci. Stare narodne nošnje, predmeti izrađeni od drveta, mnogobrojna heklanja i keranja raznih mustri brižno čuvanog načina izrade, samo su neke od izloženih umjetnina minulih vremena.



- Cilj nam je pokazati građanstvu da stari umjetnički zanati još žive na našim prostorima i da su itekako upotrebni u vremenu u kome živimo, rekao je Rasim Hamidović, predsjednik Udruženja „Stari i umjetnički zanati“TK, koji se ujedno bavi restauracijom i izgradnjom starih bosanskih kuća.



Izložba je popraćena i promocijom monografije pod nazivom „Stari i umjetnički zanati u Bosni i Hercegovini“ autora Mehmeda Pargana. O ovom vrijednom djelu govorili su Rasim Hamidović, izdavač, Dijana Bilanović, ministirica za razvoj i poduzetništvo u Vladi TK i sam autor.



- Posljednjih decenija brojni su zanati izumrli, a većina je pred gašenjem. Kao autor ove publikacije predstavio sam ukupno osamdeset zanata, a tekst su pratile fotografije desetak fotografa iz cijele BiH. Dodirivanje kultura i običaja, te povijesno-civilizacijskih krugova, koji su se sa Istoka i Zapada, svojim rubovima ukrštali u Bosni i Hercegovini, ovoj zemlji i njenim narodima donijelo je bogatstvo različitosti koje mi trebamo njegovati – istakao je Pargan.









Uz tradicionalnu bosansku hranu i premijerno prikazivanje kratkometražnog filma „ Uživajte u Bosanskoj tradiciji“ autori ove manifestacije ukazali su zašto je važno znati običaje naših predaka koji su bez puno tehnike znali premostiti probleme svakodnevnog života primjenom starih zanata.



Program manifestacije u naredna tri dan:

Četvrtak, 07.03.2013.
10.00-14, 00 Izložba crteža Ismeta Mujezinovića „Stara Bosna“
fotografija Roberta Andreaša „Stari zanati“ i eksponata starih i umjetničkih zanata

Petak, 08.03.2013.
10.00-14, 00 Izložba crteža Ismeta Mujezinovića „Stara Bosna“
fotografija Roberta Andreaša „Stari zanati“ i eksponata starih i umjetničkih zanata

Subota, 09.03.2013.
10.00-12, 00 Izložba crteža Ismeta Mujezinovića „Stara Bosna“
fotografija Roberta Andreaša „Stari zanati“ i eksponata starih i umjetničkih zanata

12, 00 Zatvaranje Manifestacije „Dani starih zanata“

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice