TUZLARIJE - KULTURA

11.03.2013.
U Galeriji Bosanskog kulturnog centra
Bosanski pejzaži sa štafelaja Mustafe Beširevića


U Galeriji Bosanskog kulturnog centra u ponedjeljak uvečer je otvorena izložba slika autora Mustafe Beširevića iz Tuzle. Tuzlanskoj publici se predstavio sa 65 radova koji su retrospektiva umjetnikovog djelovanja i stvaranja tokom proteklih nekoliko godina. Ovom je postavkom Beširević pobudio pažnju velikog broja posjetilaca koji su prisustvovali svečanom otvaranju izložbe.



- Po zanimanju sam rudarski inženjer, ali je slikarstvo uvijek bilo moja velika ljubav. Na ovoj, četvrtoj po redu samostalnoj izložbi u Tuzli, predstavio sam slike bosanskih motiva koje su rađene tehnikom ulja na kartonu. Kroz rad na slikama javnosti sam prezentovao svoja sjećanja i uspomene na prošla vremena, na zaboravljene i srušene kuće i slično. To nisu nužno motivi koji su preslikani iz realne sredine, nego plod inspiracije i momenta kada čovjek jednostavno poželi da na sliku prenese ono što zapazi i maštom oplemeni – pojasnio je za naš portal Beširević.



Pojednostavljeni motivi bosanskih pejzaža i enterijera sa prepoznatljivim elementima življenja u tipičnoj bosanskoj kući na prvi pogled odaju utisak istraživačkog nerva u tehnološkom smislu. Nakon prvog gledanja i utiska, slika se polako bistri i naziru se likovno kompozicijski elementi koji svojim prisustvom sugerišu atmosferu, kazao je slikar Salko Pezo koji je otvorio izložbu.



- Prije svega, na slikama Mustafe Beširevića vidim jednu veliku ljubav, posebno što je autor tako svojski pristupio materiji. Raduje me taj interes za likovnu umjetnost, a slike su posebne po jednom svom pristupu bosanskohercegovačkom ambijentu. Naglašeni, oivičeni crnom bojom, elementi na slikama Mustafe Beširevića podsjećaju na srednjovjekovne vitraže. Taj pristup stilizaciji u ovom slučaju je prenesen na motive ovog podneblja, odnosno na motive sa kojima smo se srodili i koje doživljavamo na svoj način, dodao je Pezo.









Izložba ostaje otvorena do 01.04.2013.godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice