TUZLARIJE - KULTURA

15.03.2013.
Koncert Narodnog orkestra GKUD „Bosna“
Očuvanje narodne baštine kroz pjesmu


Pod okriljem Gradskog kulturno-umjetničkog društva „Bosna“ sinoć je u Narodnom pozorištu Tuzla održan koncert Narodnog orkestra čiji su gosti bili poznati tuzlanski interpretatori lijepe pjesme.



Kroz društvo, koje u našem gradu neprekidno egzistira preko 60 godina, svoj trag ostavile su hiljade amatera različite starosne dobi, stepena obrazovanja, nacionalne i socijalne strukture te umjetničkih opredjeljenja. Jedan od članova „Bosne“ koji je dao svoj doprinos u izgradnji renomea i kvaliteta, po čemu je društvo i poznato, jeste i Adis Avdić koji već 20 godina svira u ovom orkestru.



- Biti članom GKUD „Bosna“ za mene, zapravo, predstavlja biti dijelom jedne velike porodice, kojoj je primarni cilj zabava i predstavljanje svog grada i države u lijepom svjetlu. Ovaj koncert je dokaz naše predanosti muzici, kao i očuvanje narodne baštine Bosne i Hercegovine, rekao je Avdić za naš portal.

Osim Avdića za bubnjem, Narodni orkestar, u kojem se mogu naći različiti profili, od učenika, studenata i penzionera, čine Harun Hadžihafizbegović (harmonika), Semir Mujezinović (harmonika), Mirza Smajić (harmonika), Hasan Smajlović (bas gitara), Edim Sarihodžić (gitara), Juro Vidović (frula), Salih Husanović i Alija Numanović (violina).

















Da su prisutni posjetioci uživali u prelijepoj sevdalinci, te starogradskoj i narodnoj pjesmi pokazuju i aplauzi kojima je publika ispraćala tuzlanske vokalne soliste, među kojima su bili: Nedžad Salković, Muhamed Mujkanović, Zekija Suman, Senad Gračić, Azra Husarkić, Nedžad Smajlović, Merima Džafić, Edin Šarić i drugi.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice