TUZLARIJE - KULTURA

15.03.2013.
Međunarodna galerija portreta
Otvorena izložba „RESTART - arhitektura u Bosni i Hercegovini 1995-2010“



U organizaciji Međunarodne galerije portreta Tuzla i Društva arhitekata Tuzlanskog kantona, u četvrtak uvečer je u pomenutoj galeriji otvorena izložba pod nazivom „RESTART - arhitektura u Bosni i Hercegovini 1995-2010“. Projekt "RESTART" je pokrenula Asocijacija arhitekata BiH u suradnji sa ostalim asocijacijama i savezima arhitekata koji djeluju na prostoru BiH i obuhvata istoimenu knjigu i arhitektonsku izložbu.



Prema riječima Amile Šećerkadić, predsjednice Savjeta društva arhitekata, cilj ovog projekta je kritičko sagledavanje savremene bosanskohercegovačke arhitektonske scene u značajnom razdoblju nakon rata te njezin odnos prema regionalnoj i evropskoj okolini. Projekt doprinosi i promovisanju arhitektonskih prostornih vrijednosti i kakvoće životne okoline.



- Arhitektura pokreće kulturu, umjetnost i nadu u život, tako da je ova izložba jedan pokazatelj svega toga. Zamišljena je da ide u četiri kruga, tako da prvi krug obuhvata privatnost, drugi identitet, treći društvo i na kraju dolazi zajednica. Poslije rata, širom BiH prvo su počeli da se grade auto-centri, benzinske pumpe, restorani...U sljedećem krugu uslijedila je izgradnja velikih tržnih centara, kolektivna stambena izgradnja i luksuznije kuće. Treći krug donosi velike komplekse kao što su privredni centri. Mi se sad trenutno nalazimo u četvrtom krugu, a to je kada se počinje razmišljati o urbanoj gradnji, dodala je Šećerkadić.



Na izložbi je predstavljeno 115 radova-projekata, kako ideja tako i realizacija iz oblasti interijera, zaštite kulturno-historijskog naslijeđa, javnih i stambenih objekata do urbanističkih projekata. Postavku izložbe nameće arhitektura galerije gdje prostor navodi posjetitelja na lutanje i samostalno istraživanje. Dijeljenje prostora ostvaruje se vješanjem plakata na sajle koje se razapinju između zidova galerije.













Na izloženim slikama su zastupljeni svi naraštaji arhitekata s područja cijele BiH, a odabir arhitektonskih projekata povjeren je Hansu Ibelingsu, nizozemskomu historičaru i kritičaru arhitekture, osnivaču i glavnom uredniku arhitektonskoga magazina A10 new European architecture, s priznatim referencama u međunarodnim kulturnim i umjetničkim krugovima.



Izložba "Restart - arhitektura u BiH 1995-2010", uspješno je održana u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, u Muzeju grada Beograda, te u Barceloni (Co-legi d `Arquitects de Catalunya), a u narednom periodu biće predstavljena u svim većim centrima u BiH.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 21. marta 2013. godine.

S.P.



Osmrtnicama ba smrtovnice