TUZLARIJE - KULTURA

13.03.2013.
Izložba ”Moving experience”
Djela Tuzlaka Aleksandra Markovića pred publikom u Banjaluci


U Galeriji "Udas" u Banjaluci otvorena je samostalna izložba slika Aleksandra Markovića pod nazivom ”Moving experience”. Mladi umjetnik iz Tuzle po prvi put se predstavio u gradu na Vrbasu, a ljubitelji umjetnosti u narednih mjesec dana mogu pogledati izložene radove.



Do realizacije izložbe je došlo nakon što je od strane Umjetničkog savjeta Galerije "Udas", a na osnovu raspisanog konkursa za izbor umjetnika/ca sa i bez invaliditeta za 2013. godinu, Aleksandar izabran za umjetnika koji će se predstaviti sa samostalnom izložbom u ovoj galeriji.

- Na ovoj izložbi predstavio sam radove iz jednog slikarskog ciklusa koji njegujem zadnjih pet godina, a zove se „Moving experience“. Tu se zapravo radi o čovjeku, a ja kroz svoja djela prikazujem njegove kretnje i atmosferu koja ga prati u raznim emotivnim stanjima, pojasnio je Marković za naš portal dodavši da je naišao na dobar prijem kod publike i pozitivne kritike.



U katalogu koji je pripremljen za ovu izložbu, radove mladog Tuzlaka opisao je Mirko Božić, književnik iz Mostara.

"Ciklus koji Marković izlaže u banjalučkoj galeriji Udas pod nazivom „Moving Experience“ sastoji se od niza radova u kombiniranoj tehnici koji prikazuju upravo razne motive koji aludiraju na kretanje, simuliraju dinamiku dijagonalama i raščlanjivanjem slike u zone na čijem se sjecištu u razvučenim, crnim siluetama iščitava ljudska figura iz koje poput kakva izvora energije isijava svjetlost boja. Njihova istegnutost insinuira eksploziju/imploziju, iz likova eruptiraju mlazovi boja koji u svojoj dinamici otvoreno koketiraju sa pollockovskim ekspresionizmom. U moru mediokriteta koje danas okružuje i prožima našu kulturnu scenu, sve ono što je doista kvalitetno više djeluje kao eksces nego pravilo, i stoga svi pravi talenti strše poput balvana. Zato sa iščekivanjem treba pozdraviti svaku novu generaciju diplomanata na likovnim akademijama, jer oni predstavljaju budućnost naše likovne scene. Koliko je to dobro, a koliko loše, ostaje da se vidi na njihovom budućem radu".



O autoru

Aleksandar Marković je rođen 1987. godine u Tuzli. Godine 2010. magistrirao je na Odsjeku za slikarstvo u klasi doc. Antuna Borisa Švaljeka, te stekao zvanje magistra likovne umjetnosti -akademski slikar i profesor likovne kulture.



Do sada je izlagao na preko 50 grupnih izložbi ( BiH, Hrvatska, Srbija, Španija, Engleska, Francuska) i pet samostalnih izložbi ( Tuzla, Visoko, Mostar, Dubrovnik). Učesnik je nekoliko likovnih kolonija ( Međunarodne: ´´Breške´´ Tuzla, Prozor HE, Međugorje, EKO-Široki Brijeg).

Dobitnik je rektorove nagrade za studij, prve otkupne nagrade za slikarstvo na natječaju za studente Alu-Bih2009.g, i otkupne nagrade na natjecaju studenata na Alu-Bih.2008.g
Član je udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona i udruženja likovnih umjetnika BiH. Trenutno živi i radi u Tuzli kao profesor umjetnosti u KŠC "Sveti Franjo" i u svom slikarskom ateljeu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice