TUZLARIJE - KULTURA

20.03.2013.
Atelje Ismet Mujezinović
Velika djela u malom formatu

U Ateljeu Ismet Mujezinović otvorena je redovna, selektivna izložba Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine pod nazivom „Mali format 2012“.



Među sedamdeset i dva izložena rada našli su se minijaturni pejzaži, mrtve prirode, portreti, apstrakcije, ideje i koncepti izraženi različitim likovnim medijima; od slike, grafike, kolaža, asemblaža, skulpture do videa i instalacije i kombinacija likovnih medija i materijala pri ostvarenju jednog zasebnog umjetničkog djela. Mogli bismo reći da su radovi obuhvaćeni na ovoj izložbi različiti dijalekti jednog jezika - jezika malog formata.



Prema riječima Admira Mujkića, predsjednika ULUBiH-a, ova izložba je lijepa, kompaktna i izazovna te je njen šarm u tome što se može prenositi iz jednog mjesta u drugo, što omogućava bolju saradnju sa drugim gradovima.



- Nakon Sarajeva, Visokog i Goražda, "Mali format 2012" stigao je i u Tuzlu. Izložba je interesatna publici upravo iz razloga što posjetioci mogu uživati u malim formatima i što izloženi radovi moraju zadovoljavati zadate dimenzije. Svaki rad pokazuje različitu ideju i umjetnici su je realizovali kroz sebi svojstvene likovne izraze, kazala je Asja Ismailovski, historičarka umjetnosti koja je pisala predgovor za katalog ove izložbe.

Među izloženim formatima je i rad Mustafe Skopljaka, renomiranog bh. umjetnika, s kojim je osvojio nagradu „Roman Petrović“ za 2012.godinu. Njegov rad "Mica i Laza" tvore i vode žustar i posmatračevom oku zanimljiv dijalog.








Mali format, kao specifičan modalitet likovne prakse odnosno likovnog jezika, i ovom selekcijom dokazuje široki dijapazon izražajnih mogućnosti i varijateta u poimanju likovnog iskustva i njegove artikulacije u likovnom materijalu i u likovnim sredstvima, kao i široki registar onoga što bismo mogli nazvati individualnim autorskim senzibilitetima unutar pluralne zajednice likovnih umjetnika.



Svečanost otvaranja izložbe uveličale su članice Gradskog vokalnog ansambla "Tuzlanke". Izložbu "Mali format 2012" možete pogledati do 29.marta 2013. godine.

S.P.


Osmrtnicama ba smrtovnice