TUZLARIJE - KULTURA

02.04.2013.
Održan okrugli sto na temu:
Perspektiva magazina Bosanska Sumejja


Povodom obilježavanja trinaest godina postojanja i djelovanja Magazina za ženu i porodicu „Bosanska Sumejja“ u Muftijstvu tuzlanskom u subotu, 30. marta 2013. godine, organiziran je Okrugli sto za vjeroučitelje o temi Perspektiva magazina Bosanska Sumejja.



Neizostavna je podrška Muftijstva tuzlanskog ovom Magazinu pa je i Okrugli sto bila prilika gdje je muftija tuzlanski mr.Vahid ef. Fazlović podržao i istakao izuzetan značaj Bosanske Sumejje kao medija koji primjereno vodi brigu o muslimanki i njenoj porodici, permanentno bogateći svojim sadržajima njenu ličnost.

Između ostalog, muftija tuzlanski se posebno zahvalio vjeroučiteljima na vremenu koje su izdvojili za Bosansku Sumejju, te ih pozvao da aktivno učestvuju i unapređuju ovaj medij.
Vjeroučitelj Samir Dedić jedan je od izuzetno značajnih saradnika Bosanske Sumejje koji je prepoznavši značajnost i sadržajnost ovog magazina, osnovao čitalački klub Bosanske Sumejje u OŠ „Hasan Kikić“ u Gračanici. Njemu je na Okruglom stolu ukazana čast da podijeli svoja iskustva s drugim vjeroučiteljima, te ih motivira da svaki od njih, na svoj način, doprinese još većoj afirmaciji ovog Magazina.

Asima Tulumović, predsjednica Redakcionog odbora Bosanske Sumejje je posebno zaslužna za dosadašnji rad ovog printanog medija i istoimenog udruženja. Nakon što je vjeroučiteljima predstavila ukratko Magazin, govorila je o volonterskom radu kao poželjnom obliku djelovanja u društvenoj zajednici. U slobodnoj diskusiji mogli su se čuti manje-više korisni i zanimljivi prijedlozi, pa i kritike, koje bi trebalo uvrstiti u postojeći Plan o radu i ciljevima magazina za ženu i porodicu Bosanska Sumejja.

Svoje dane Bosanska Sumejja će obilježiti i Susretima saradnica gradova Bosne i Hercegovine. U Mektebu za odrasle u Lukavcu 3. aprila 2013. godine u 17:00 sati planirano je savjetovanje na temu: Žena u profesiji i njen doprinos Poslanikovim (a.s.) porukama u vremenu. U Islamskom centru u Živinicama, 6. aprila 2013. godine s početkom u 10:00 sati održat će se višesatno druženje saradnica gradova Bosne i Hercegovine i čitateljki Bosanske Sumejje, a posebno je značajno savjetovanje na temu: Rad na izgradnji mreže saradnica Bosanske Sumejje, Izložba ručnih radova i vjersko-kulturni program. Obilježavanje Dana Bosanske Sumejje će se završiti u Tuzli 11. aprila 2013. godine podrškom ženama Srebrenice na protestnom skupu i učenjem hatma-dove u Čaršijskoj džamiji, a prije toga u njihovu čast u Džamiji „Princ Abdullah“ bit će upriličeno prigodno druženje.

„Svim našim čitateljima želimo zahvaliti na dugogodišnjoj podršci, a posebno u teškim danima za naš i vaš magazin. Uz želju da i dalje zajedno doprinosimo i razvijamo kulturu čitanja u našem društvu i drugim pozitivnostima, srdačno vas selamimo i pozdravljamo“, poručila je Redakcija magazina za ženu i porodicu Bosanska Sumejja.

Emina Muratović


Osmrtnicama ba smrtovnice