TUZLARIJE - KULTURA

01.04.2013.
U Izdavačkoj kući Bosanska riječ
Obilježen Svjetski dan dječije knjige


Rođendan najvećeg svjetskog bajkopisca, Hansa Kristijana Andresena, 2. april, na prijedlog UNESCA, promoviran je u svijetu kao Svjetski dan dječje knjige. Tog dana svake godine, diljem svijeta, održavaju se različiti kulturni programi namijenjeni djeci, susreću se dječji pisci i djeca – njihovi čitatelji, objavljuju i predstavljaju nove dječije knjige, priređuju izložbe knjiga za djecu, organiziraju razgovori o dječijoj literaturi i o njenoj važnosti u odgoju svakog djeteta i njenoj ulozi u pravilnom i nesmetanom razvoju dječije ličnosti.



Izdavačka kuća Bosanska riječ Tuzla, Društvo prijatelja knjige Mali princ i Društvo za edukaciju, ekologiju i ekonomiju 3E Tuzla, ove godine zajednički su priredili susret osnovaca s područja Tuzlanskog kantona sa zavičajnim dječijim piscima. Tom prilikom predstavljene su nove knjige Šime Ešića, Zlatka Dukića, Mehmeda Đedovića, Zejćira Hasića, Šefika Husagića, Jagode Iličić, Bajruzina Hajre Planjca i Nure Suljkanović, te nova i starija izdanja biblioteke Mali princ.



Djeca su iskoristila priliku da razgovaraju s piscima o načinu kako nastaje dječija knjiga, šta trenutno pišu i rade i zašto je važno čitati. Mnogo njih je sa susreta, kao dragu uspomenu na ovaj dan, ponijelo knjige sa potpisom prisutnih pisaca, koje su, u povodu 20 godina postojanja Bosanske riječi, mogli nabaviti u pola cijene. Osim knjiga, svim prisutni mališani počašćeni su slatkišima, a ponijeli su i pamtilice sa autogramima pisaca - prigodan dar Izdavačke kuće Bosanska riječ.

Na svečanosti je uručena Plaketa za najprodavaniju knjigu u Bosni i Hercegovini u 2012. godini, koju svake godine dodjeljuje Izdavačka kuća Planjax iz Tešnja. Ovogodišnji dobitnik je pjesnik Šimo Ešić.

A.O.

Osmrtnicama ba smrtovnice