TUZLARIJE - KULTURA

27.03.2013.
Otvoren XI TKT Fest
Sa Odisejom na desetodnevni teatarski put




Predstava Teatra kabare Tuzla „Odiseja“ otvorila je XI TKT Fest 2013. koji simbolično započinje na Svjetski dan teatra i zajedno sa brojnim teatrima regiona, umjetnicima i studentima Akademija udahnjuje život u kulturnu scenu BiH.



Desetodnevna kulturna manifestacija započela je pozorišno-dokumentarnom izložbom „10 godina poslije TKT-Festa-Dana akademskog teatra“.

„Izložba govori o deset prošlih godina ovog festivala – festivala male, komorne, pokretne, angažirane forme po čemu je on i prepoznatljiv u regionu. Viđeno je ovdje oko 95 pozorišnih projekata, više od 400 protagonista različitih profila je pokazalo svoje umijeće i ukazalo na buduću, malu formu teatra na ovim prostorima, kazao je prof.dr.sc. Srđan Vukadinović.



Danas teatri sa velikim ansamblima teško mogu opstati i tu je budućnost malih pokretnih teatara poput teatara „Exit“, bogradske „Slavije“ ili Kabarea Tuzla, naglasio je Vukadinović, a to je prepoznala i brojna publika željna glumačkih novina u Tuzli.



Svim prisutnim glumac i profesor Vlado Kerošević zaželio je dobrodošlicu na XI TKT Fest i zahvalio im se što prepoznaju kvalitet repertoarske politike kojom se TKT Fest vodi.

Čast da na otvaranju TKT Festa i ujedno Svjetskog dana teatra pročita prigodnu poruku Darija Foa, italijanskog dramskog pisca, reditelja i nobelovca, imala je Jasmina Dedić, studentica prve godine glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.

B.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice