TUZLARIJE - KULTURA

04.04.2013.
Gromoglasni aplauz za pantomimičara Dantesa
Promovirana Monografija TKT Festa



Nakon osam održanih predstava TKT Festa 2013, nije rano da se kaže da je ovogodišnji TKT Fest vrlo uspješan. Iako uz mnoge organizacione poteškoće, postignuto je da Tuzlaci svaku noć imaju priliku pogledati dobre predstave i glumce, kako domaće tako i one iz drugih zemalja.


Ove godine TKT Fest prati i svakodnevna pozorišna kritika koju potpisuje Vojislav Vujanović.



Gromoglasni aplauz za pantomimičara Dantesa

Sinoć je odigrana predstava "Dejavu" Damira Teparića Dantesa. Kada je prije par godina Dantes prvi put gostovao u Tuzli za mnoge je to bila prva prilika da pogledaju pantomimsku predstavu. Talentovani i školovani pantomimičar Damir Teparić Dantes, već prvim pojavljivanjem na pozornici TKT Festa oduševio je publiku.



Nekada uz pratnju muzike, nekada u potpunoj tišini, sam na sceni, bez riječi ispriča puno. Mimikom lica i pokretima tijela govori o svemu, ljubavi, ljudima, životu, smrti, komičnim sitnicama ali i ozbiljnim temama.

U gledalištu su sinoć bila mnoga mlada lica, baš mladi često i bolje reaguju na Dantesovu pantomimu. Teparić sa poblikom uspostavlja kontakt, nekada izvodi pojedince na scenu što doprinosi zabavnom dijelu njegovih predstava.

Već dvije decenije Dantes je u inostranstvu gdje je dospio iz rodne Bijeljine početkom rata. Ostvario je uspješnu karijeru, danas radi i kao profesor u Heidelbergu i u Theatherwerkstatt Heidelberg. Njegove pantomime su univerzalne i može ih izvoditi širom svijeta.

Promovirana Monografija TKT Festa

Prije početka predstave upriličena je i promocija Monografije TKT Festa. Prošle godine obilježeno je 10 godina TKT Festa, a ove godine izdata je Monografija u kojoj se nalazi niz zanimljivih sadržaja. O Monografiji su sinoć govoroli prof.dr. Marica Petrović, pozorišni kritičar Vojislav Vujanović i prof. dr. Srđan Vukadinović.


Dobra posjećenost Festa


TKT Fest 2013 traje još dva dana. Predstava „Nedelja, jučer, danas, sutra“ u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta je na repertoaru večeras, a Fest se zatvara predstavom “Krojcerova Sonata“, koju je prema tekstu Tolstoja režirao Nikola Bradić, a igra Vlado Kerošević. Ovom zahtjevnom predstavom Kerošević obilježava 35 godina umjetničkog rada.

S.M.

DEJAVU - JOŠ SLIKA

Osmrtnicama ba smrtovnice