TUZLARIJE - KULTURA

03.04.2013.
NUB „Derviš Sušić“ Tuzla
Obilježen Međunarodni dan dječije knjige


Juče je u prostorijama NUB „Derviš Sušić“ Tuzla obilježen Međunarodni dan dječije knjige. Tradicija naše ustanove je da obilježava značajne datume vezane za pisanu riječ, knjigu, te kulturu uopće. Kao i svake godine ovaj dan se obilježava da bi se ukazalo na važnost dječije knjige, te potakla i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je 2. april, rođendan danskog književnika Hansa Kristijana Andersena. Andersen je rođen drugog aprila 1805.godine u gradiću Odenseu. Mučno se probijao do književne afirmacije, da bi danas širom svijeta bio poznat kao “kralj bajki”.



Ovaj dan, 2.april, predstavili smo bogatim sadržajem u kom su uzeli učešće učenici OŠ „Gornja Tuzla“, Katoličkog školskog centra kao i učenici OŠ „Centar“ zajedno sa svojim učiteljicama. Održana je pričaonica i pritom su učenici na vrlo zanimljiv način prezentirali svoje viđenje Andersenovog književnog opusa, čitali omiljene bajke, kao i crtali njima drage junake. Prikazano je nekoliko crtanih filmova nastali po uzoru na bajke ovog čuvenog pisca. U holu Biblioteke postavljena je izložba „Poznate bajke i knjige za djecu“. Učenici OŠ „Gornja Tuzla“ Biblioteci su poklonili svoje likovne radove i portret Hansa Kristijana Andersena koji su sami izradili.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana dječije knjige, juče je u prostorijama Dječijeg odjeljenja, Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, održan prigodan program. Tradicija naše ustanove jeste da se unutar prostorija iste, obilježe značajni datumi vezani za kulturu i književnost.
Međunarodni dan dječije knjige obilježava se širom svijeta na datum rođenja čuvenog danskog književnika Hansa Kristijana Andersena. Andersen je rođen drugog aprila 1805.godine u gradiću Odenseu. Mučno se probijao do književne afirmacije, da bi danas širom svijeta bio poznat kao “kralj bajki”.

2. april, kao Međunarodni dan dječije knjige u našoj ustanovi upriličen je bogatim nizom aktivnosti koje su upotupunili i učenici OŠ „Gornja Tuzla“, Katolički školski centar i OŠ „Centar“ zajedno sa svojim učiteljicama. Učenici su na vrlo zanimljiv način prezentirali svoje viđenje Andersenovog književnog opusa, čitali omiljene bajke, kao i crtali njima drage junake. Kao poseban dodatak upriličeno je prikazivanje i nekoliko crtanih filmova nastalih po uzoru na bajke ovog čuvenog pisca. Učenici OŠ „Gornja Tuzla“ našoj ustanovi su poklonili nekoliko likovnih radova i portret Hansa Kristijana Andersena koji su sami izradili. U svijetu Međunarodni dan dječje knjige obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na značaj dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju.



Priredio(la): NUB                


Osmrtnicama ba smrtovnice