TUZLARIJE - KULTURA

24.03.2013.
Nastavak uspješne saradnje
Zajednički koncert tuzlanskih i banjalučkih tamburaša


U Narodnom pozorištu Tuzla sinoć je održan zajednički koncert Gradskog tamburaškog orkestar Banjaluka i Tamburaškog orkestra Sportskog društva Sloboda iz Tuzle. Ovo je svojevrsan nastavak uspješne saradnje dva orkestra, a ujedno i nastavak projekta "Sa tamburom kroz Bosnu i Hercegovinu", koji je pomogla Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.



Spomenko Guzijan, predsjednik Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka, ima samo riječi hvale kada su u pitanju domaćini iz Tuzle.

- Saradnja između tuzlanskog i banjalučkog orkestra traje više od decenije, a skupa smo realizovali čitav niz projekata. Prvenstveno, cilj nam je da okupimo mlade ljude koji vole i žele da njeguju tamburašku muziku. Moram priznati da smo u tome uspjeli, jer sve je više mladih koji žele da sviraju tamburu. To je instrument koji objedinjuje kulture prostora jugoistočne Evrope, kazao je Guzijan dodavši da je tuzlanska publika jedna od najzahvalnijih kada je u pitanju ovaj vid muziciranja. O tome svjedoči i sala Narodnog pozorišta Tuzla, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.



Na programu sinoćnjeg koncerta bile su popularne melodije domaćih i stranih autora, koje su obilježile muzičku scenu u proteklih nekoliko decenija. Prisutni su također imali priliku da poslušaju vokalne soliste Aleksandru Radović, Anju Milutinović, Antonija Petrovića i Zekiju Suman.









Projekat "Sa tamburom kroz Bosnu i Hercegovinu" ima za cilj promociju tamburaške muzike u različitim sredinama u BiH, te da na taj način aktivno doprinese jačanju razumijevanja i tolerancije.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice