TUZLARIJE - KULTURA

22.03.2013.
NUB „Derviš Sušić“ Tuzla
Predstavljena knjiga „Nešto se čudno događa“ Mehmeda Đedovića

Sinoć je u tuzlanskoj biblioteci „Derviš Sušić“, u Američkom kutku, povodom obilježavanja Svjetskog dana poezije, održana promocija knjige „Nešto se čudno događa“, autora Mehmeda Đedovića. O knjizi su govorili gospodin Zlatko Dukić i Omer Ibrahimagić, dok je poeziju čitao glumac Hazim Mujčinović.



U pitanju je zbirka poezije u kojoj se autor pokazao kao izvrstan pjesnik, što potvrđuju riječi promotora Zlatka Dukića.

- Istutnjao se u prozi, pa se vratio sebi, pjesniku. U ovoj zbirci se pokazao u najboljem svjetlu: od naoko nevažnih, čak bizarnih pojava, prizora, slika, napravi pjesmu i vrijednu zbirku. Ukratko, osvježenje u ovoj našoj sumornoj i sivoj književnoj bašti, kazao je Dukić.

Ova zbirka je Đedovićevo drugo djelo u kojem autor uspjeva da nadmaši svoju prvu zbirku „Svjetlo lampe“.

- „U velikom broju knjiga koje se publiciraju gotovo svakodnevno, uživanje je pričati o knjizi pjesama „Nešto se čudno događa“. Teško je ponoviti uspjeh kakav je napravljen sa poezijom nazvanom „Svjetlo lampe“. Ipak, čini mi se da su novoukoričene pjesme „djeca koja su za koplje premašila svoje roditelje““, riječi su Omera Ibrahimagića.



Na samom kraju promocije prisutnima se obratio i sam autor koji je izrazio zahvalnost kako promotorima tako i svim prisutnima, iskazavši pri tom da je riječ o knjizi sa pregršt pjesama različitog poetskog pristupa koja su nastajala u periodu zadnjih šest-sedam godina i koja je na svaki način izdržala kritiku samog autora.

- Naslov je u dobroj mjeri sve te pjesme stavio u kontekst jedne cjeline i on odlično funkcioniše, kazao je Đedović.

Priredio(la): NUB „Derviš Sušić“ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice