TUZLARIJE - KULTURA

08.04.2013.
Otvorena galerija slikarke Natalije Cimeša
Prostor po ukusu ljubitelja umjetnosti


Tuzla je od danas bogatija za jedinstven kulturno-umjetnički prostor koji će dodatno obogatiti ponudu našeg grada. Riječ je o privatnoj galeriji istaknute bh. umjetnice Natalije Cimeše koja je od ponedjeljka i zvanično otvorila svoja vrata ljubiteljima umjetnosti na Sonom trgu u Tuzli.



Na inauguracionoj izložbi, koja je izazvala priličnu pažnju javnosti, predstavljena su razna djela Natalije Cimeše, među kojima provladavaju slike i mozaici.

Prema riječima autorice, ovo će biti jedinstven umjetnički prostor u gradu soli te će se sadržajem izdvajati od sličnih ustanova sa kojima zajedno čini reprezentativnu sliku vrhunskog slikarstva. Tuzla je mjesto življenja i djelovanja brojnih umjetnika kista i platna, kako kroz prošlost, a tako i u današnjici, stoga se postojanje ovakog objekta nameće kao logičan slijed u životnom ciklusu jednog umjetnika.



- Naš cilj bio je da napravimo galeriju koju Tuzla zaslužuje, galeriju u kojoj će pored mojih radova, ostali umjetnici moći održavati književne večeri, kamerni teatar i prigodne male koncerte. Također se nadamo da ćemo ostvariti dobru saradnju i sa drugim bh. kulturnim instutucijama, kao i umjetnicima ne samo regije, nego i inostranstva, kazala je Cimeša.

















Umjetnica je izlagala na preko 120 samostalnih i zajedničkih izložbi, dobitnik je velikog broja nagrada, učestvovala je u velikom broju humanitarnih izložbi, dobrotvornih aukcija koje su rezultirale značajnim donacijama u raznim oblastima.

Vlasnici njenih djela su: veći broj biznismena, kolekcionara i uglednih građana, razne fondacije i galerije širom svijeta, razne vjerske institucije širom Evrope, razne ambasade.Više desetina djela su u vlasništvu svjetskog jet-set-a kao npr. Angelina Jolie-Brad Pitt.







Više o radu i djelu gospođe Natalije Cimeša možete pogledati na njenoj web-stranici: www.natalija.ba



S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice