TUZLARIJE - KULTURA

05.04.2013.
Treća izložba Merime Muminović
Umjetnica koja parira najboljima


U Bosanskom kulturnom centru Tuzla u petak uvečer je otvorena izložba dvadesetpetogodišnje Tuzlanke Merime Muminović. Na izložbi pod nazivom "Moj život u umjetnosti" mlada umjetnica se predstavila sa 40 radova.



Izložbu je nakon uvodnog dijela svečano otvorio Semir Fejzić, direktor BKC-a Tuzla, pohvalivši ovakve i slične projekte, ali i obećavši da će BKC i dalje pružati podršku mladim umjetnicima.



Merima Muminović kaže da je slikarstvo njena velika ljubav još od djetinjstva.

- Još kao djevojčica sanjala sam da postanem slikarica i konačno se moj dječiji san ostvario. Kada se osvrnem na protekli period, da bismo postigli velike stvari u životu ne samo da moramo pomno na tome raditi, nego trebamo u uspjeh čvrsto vjerovati i puno na tome raditi. Onda ćemo zasigurno ostvariti svoj cilj. Ovo je moja treća izložba na kojoj sam predstavila radove koristeći se tehnikom ulja na platnu i mokro na mokro, a slike su nastajale u posljednje dvije godine. Zahvaljujem se Bosanskom kulturnom centru Tuzla, Pozorištu mladih Tuzle koji su moja ogromna podrška, kao i Udruženju „Kreativa“ iz Tuzle – kazala je Merima.



O radovima Merime Muminović, govorio je i Hari Ejubović, voditelj galerije BKC-a i scenograf.

- Zadovoljstvo nam je da pored profesionalnih umjetnika koji izlažu u našoj galeriji, možemo ugostiti i jednu mladu umjetnicu iz Tuzle. Merima Muminović vlasnica je niza priznanja koje je osvajala u BiH, ali i izvan zemlje. Večeras prisustvujemo jednoj izuzetnoj energiji, radosti života koja zrači iz njenih slika. Obzirom da je Merima osoba sa posebnim potrebama, moram kazati da ona stoji rame uz rame sa ostalim umjetnicima koji kod nas redovno održavaju izložbe - kazao je Ejubović









Merima Muminović rođena je 25.04.1987. godine u Tuzli. Obrazovanje je stekla u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa psihičkim i fizičkim smetnjama u Tuzli. Od 1994. godine, član je Centra “Koraci nade”, gdje aktivno učestvuje u aktivnostima kreativnog izražavanja. Proglašena je “Najtinejdžerkom 2005. godine” u kategoriji mladih sa posebnim potrebama opštine Tuzla.

Svoje likovne radove izlagala je na izložbama u Sarajevu, Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu, te je 2005. i 2008. godine učestvovala na Internacionalnom takmičenju mladih umjetnika sa invaliditetom u Tirani (Albanija) i osvojila specijalnu nagradu. Prvu izložbu slika imala je u martu 2011.godine pod nazivom “Sa druge strane”, a svoju drugu izložbu “Sa druge strane” imala je u oktobru 2011. godine u organizaciji Pozorišta mladih Tuzla. Izložba je bila prateći događaj predstave “Životinjska farma”. Učestvovala je i na selektivnim izložbama ULU TK, kao članica udruženja.

Izložba ostaje otvorena do 10.aprila.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice