TUZLARIJE - KULTURA

05.04.2013.
NUB „Derviš Sušić“ Tuzla
Poetsko druženje „Međunarodni karavan pjesnika“


Sinoć su se u Američkom kutku, Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, mnogobrojnim zaljubljenicima poezije predstavili pjesnici iz zemalja regiona na pjesničkom karavanu koji putuje po zemljama regiona.



Organizator ove pjesničke manifestacije je Udruga za promicanje kulture koja nosi naziv „Kutura snova“ iz Zagreba čiji je pokretač i idejni vođa Zdravko Odorčić.

Tuzlanskoj publici su se uspješno predstavii pjesnici z Srbije, Miodrag Jakšić i Sanja Mijajlović. Iz Slovenije tu je bila Branka Kamenšek. Iz Hrvatske su nastupili, pored već spomenutog Zdravka Odorčića, koji je bio i moderator večeri, Ljubica Ribić Marošević, Lidija Puđak, Darko Turković i Nela Pamuković. A od pjesnika iz BiH nastupili su domaćini iz Tuzle, Nihad Mešić i Mario Vranješ, pjesnik iz B. Luke Slobodan Boco Bajić, te brčanski pjesnici Mirjana Đapo i Hakija Karić.



Većina pjesnika je u znak zahvalnosti poklonila svoja književna izdanja pomenutoj biblioteci koje je, uz riječi zahvalnosti, primio direktor mr. Edin Jahić.

U muzičkom dijelu programa prisutnima su se predstavili poznati tuzlanski zabavljači Edo i Oka.

Pjesnički karavan nastavlja svoj put i već večeras (5. aprila) slijedi predstvaljanje u Kaknju, te narednih dana u Zenici i Kupresu, uz neka nova pjesnička imena koja će im se pridružiti.


(Portal Otisak- A.M.)

Osmrtnicama ba smrtovnice