TUZLARIJE - KULTURA

05.04.2013.
˝Državni lopov˝ viđen sinoć u BKC-u
Živa predstava puna obrata, od publike je nagrađena dugim aplauzom


Gostujuća predstava "Državni lopov", u produkciji teatarske trupe "Studio scena" iz Sarajeva i Centra za kulturu u Zavidovićima, sinoć je izvedana u tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru.


"Kiki" i "savjetnik"




Tekst predstave prilagođen je trenutnoj situaciji u zemlji, spominje se ministarstvo, savjetnici, zloupotreba položaja, bogati i siromašni, pravosuđe, policija. Tri glumca, Nusmir Muharemović, Adem Smailhodžić i Irfan Kasumović, u niz komičnih situacija nasmijali su publiku.

U istoj zatvorskoj ćeliji našli su se Kiki i "savjetnik". Kiki je cijeli život s druge strane zakona, obećava ženama ženidbe, sve svoje greške odležao je u zatvoru. I sada je osuđen na tri godine bez mogućnosti pomilovanja. Njegov zatvorski cimer visoki je državni službenik „savjetnik“ koji je u zatvoru zbog zloupotrebe položaja. Sklopio je više savjetničkih ugovora, zaljubljen u Veroniku koju smatra anđelom, nije pazio kao inače, te je dospio u zatvor.


Meze i piće u zatvorskoj ćeliji


Dva čovjeka, po obrazovanju i načinu života dva svijeta, ipak pronalaze teme za razgovor. Jedna od njih su žene, gdje sitni lopov počinje da savjetuje savjetnika.
Do zapleta dolazi kada Kiki shvati da je savjetnikova Veronika – anđeo, u stvari njegova Vera, poznata po ljubavnom umjeću i vezama sa drugim muškaricima.

Uz dva zatvorenika tu je i čuvar Jozo, priprosti čovjek koji "savjetnika" drži u privilegovanom položaju u odnosu na Kikija, koji je za sve kriv.

Dobra gluma, živa predstava puna obrata, od tuzlanske publike nagrađena je dugim aplauzom.


Adem Smailhodžić, Nusmir Muharemović i Irfan Kasumović



Zadovoljna publika


Sala nije bila ispunjena ali su oni koji su bili uživali u predstavi i izašli nasmijani i raspoloženi.

Predstavu "Državni lopov" je do sada gledalo oko 5000 ljudi u Sarajevu, Zenici, Zavidovićima, Tešnju, Banovićima, Kalesiji, Jajcu, Visokom, Kaknju i sinoć u Tuzli.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice