TUZLARIJE - KULTURA

11.04.2013.
35 godina rada na fotografiji
Izložba Roberta Andrejaša donijela dašak Dalmacije u Tuzlu


„To je grad što grube riči ne uzme za zlo, on se svojom dicom diči Šibenik je to“, kaže stara dalmatinska pjesma, a sudeći prema fotografijama koje su izložene u Međunarodnoj galeriji Tuzla, i naš sugrađanin Robert Andrejaš ima puno toga lijepog da kaže i pokaže o ovom gradu.



Kako nam je rekao autor Andrejaš, u gradu Šibeniku je pronašao ono nešto posebno, za njega sveto, što mu daje i spokoj i nemir i budi svaku stanicu njegovog bića. Sve to pretočio je u zanimljivu izložbu „Portret grada Šibenika“, koja je Tuzlacima ponudila dašak Dalmacije sa više od 200 fotografija ovog prelijepog grada.



Izložbe Roberta Andrejaša iz mediteranskog ciklusa počele su nastajati prije čak trideset i pet godina, zapravo na samom početku njegovog fotografskog života.

- Ovom postavkom obilježavam 35 godina rada na fotografiji i isto toliko godina Šibenika na mojim fotografijama. Možda upravo zato što smo se Šibenik i ja često susretali u zimskim mjesecima, ova izložba je danas uobličena u oblik tetraptiha, koje je naša šibenska prijateljica Zdenka Bilušić pri prvom pogledu, na postavljanju u galeriji Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ nazvala „šibenskim prozorima“. Dakle ovi prozori dopuštaju iz topline galerijskog prostora jedan zaštičen pogled na prelijepe prizore ponekada mračnog, burnog i praznog Šibenika. Tek nakon sazrijevanja u fotografskom smislu, mogao sam postići da pojedine kale i prolaze, izgledom često bliže dubokom kanjonu nego putu, zabilježim na fotografski materijal te prikažem na fotografiji – pojasnio je Andrejaš.



Crno-bijele fotografije, po kojima je autor i poznat, detaljno prikazuju dijelove grada Šibenika, njegovu arhitekturu i neobične vinjete svakodnevice. Crno bijela fotografija je najbolji pokazatelj umijeća i tehnike jednog fotografa, koji uz pomoć svjetla i sjene najbolje izrazi emocije i atmosferu. Još ako dodamo da se Andrejaš nije koristio modernim tehnologijama za naknadnu obradu fotografija, onda njegovu izložbu možemo samo pohvaliti i preporučiti da je pogledate.







Svečanost otvaranja izložbe u Tuzli uveličali su Sanel Redžić (gitara), Zrinka Andrejaš (klavir), te glumac Irfan Kasumović izgovarajući stihove Hanibala Lucića. Uz izložene fotografije, posjetitelji su imalii priliku pogledati i projekciju tih fotografija. Autori postavke su Zrinka i Robert Andrejaš, a recenzenti Zdenka Bilušić, Srđan Vukadinović i Zlatko Dukić.





O autoru...

Robert Andrejaš (1966.) diplomirani je producent. Zaposlen je kao producent na javnoj televiziji “Radio Televizija Tuzlanskog kantona “ u Tuzli, s iskustvom na radnim mjestima kamermana, dizajnera svjetla, fotoreportera, urednika fotografije časopisa “Hrvatski glasnik”, fotografa i fotodokumentarista za potrebe kardiovaskularne i kirurške klinike “UKC” Tuzla, snimatelja na dokumentarnim filmovima za “NDR” i “BBC”.



Bio je saradnik na brojnim TV serijalima i filmski snimatelj za film “Smrt Jugoslavije” (BBC 1995.). Autor je filmova “Kovač od Bosne” o tuzlanskom umjetniku Zdravku Novaku Paljiću, i “Graditelj saza” u produkciji TVT, 1996. Radio je kao fotoreporter, ratni reporter, reklamni i modni fotograf Za vrijeme angažmana u J.P. “Radio Televizija Tuzlanskog kantona “ radio je na više projekata. Autor je radijske drame “Ja mobitel”, direktor fotografije u filmu “Autograf”, koscenarist i koproducent filma “Stanje duha”, pokretač prve galerije fotografija u Bosni i Hercegovini, autor i producent projekata “TV salon fotografije” i “Pri-sli”, selektor festivala filma mladih TK. Producirao je koncerte, projekcije, izložbe. Autor je brojnih tekstova za knjige, udžbenike. Sudjelovao je na više od sedamdeset izložaba u Svijetu. Ovo mu je četvrta samostalna izložba.

Izložba ostaje otvorena naredne dvije sedmice.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice