TUZLARIJE - KULTURA

24.04.2013.
Prvi solistički koncert mlade violonistkinje
Katarina Pavljašević osvojila simpatije publike

Veliko zanimanje publike vladalo je za prvi solistički koncert mlade violonistkinje Katarine Pavljašević, koji je održan u Međunarodnoj galeriji portreta. Katarina je učenica III razreda Osnovne muzičke škole Tuzla u klasi profesorice Ivane Arnold, a nedavno je na međunarodnom takmičenju "Mladi virtuozi - etide i skale" u Zagrebu osvojila prvu nagradu i posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja. Stoga i ne čudi što je ovaj koncert pratio veliki broj poklonika ozbiljne muzike.


- Sretna sam zbog svog prvog solističkog koncerta koji sam spremala nekoliko mjeseci. Mislim da se publici svidjelo ono što smo im poklonili za ovu muzičku noć, kazala je Katarina.



Na koncertu su izvedena djela Telemanna, Pergolesija, Seitza, Đurovića, Hubera, Chopina, Schuberta, Vivaldija i drugih kompozitora. Na prvom solističkom predstavljanju Katarine Pavljašević, nastupilo je i nekoliko gostiju: Damir Durmanović, Tara Zečević, Nadira Ajanović, te Tuzlanski kamerni orkestar, kojim rukovodi profesorica Nataša Kakeš.





















Katarina Pavljašević je rođena 2001.godine u Tuzli. Violinu svira od svoje pete godine u klasi profesorice Ivane Arnold.



Trenutno pohađa šesti razred Osnovne škole „Sveti Franjo“ pri Katoličkom školskom centru u Tuzli, treći razred Osnovne muzičke škole Tuzla i četvrti razred Osnovne muzičke škole „Vuk Karadžić“ u Loznici. Do sada je imala brojne javne nastupe, kako u Bosni i Hercegovini, tako i izvan njenih granica. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice