TUZLARIJE - KULTURA

23.04.2013.
Koncert Srednje i Osnovne muzičke škole
Nastup za pamćenje


Pod dirigentskom palicom profesorice Lejle Altumbabić u Bosanskom kulturnom centru Tuzla održan je cjelovečernji koncert Kamernog orkestra „Grazioso“ i Ženskog hora Srednje muzičke škole Tuzla.



- Tokom školske godine uradili smo ogroman posao i puno smo truda uložili u ovaj koncert koji je kruna našeg dosadašnjeg rada. Predstavili smo se sa kompozicijama klasične, narodne, tradicionalne i filmske muzike. Orkestru „Grazioso“ ovo je prvo veće predstavljanje pred publikom, a namjera nam je da proširimo orkestar i naravno da pravimo još koncerata – izjavila je za naš portal profesorica Lejla Altumbabić.



Učesnici i solisti ovog muzičkog skupa bili su učenici svih odsjeka Srednje i Osnovne muzičke škole, a gost koncerta bio je tuzlanski bubnjar Damir Sinanović. Na koncertu su izvedena djela Bacha, Vivaldija, Offenbacha, Vittorie, Mokranjca, kao i filmska orkestarska muzika te bugarska narodna pjesma.









Ženski hor Srednje muzičke škole osnovan je prije deset godina.

- Ovaj hor se zapravo izrodio iz Mješovitog hora koji traje više od 50 godina i čije sam vođenje naslijedila od profesora Čestimira Dušeka, počevši raditi u Srednjoj muzičkoj školi. Hor je učestvovao na mnogobrojnim takmičenjima, a ovaj koncert je ujedno uvertira za takmičenje koje će se održati na festivalu horova u Bijeljini - dodala je Altumbabić.

Više od 50 učesnika na sceni izvelo je energičnu kompoziciju „Adiemus“ Karla Jenkinsa za šta su nagrađeni ovacijama. O kakvom je nastupu riječ uvjerite se sami na snimku koji smo zabilježili.









Kamerni orkestar „Grazioso“ osnovan je prije dvije godine. U orkestru pored učenika Srednje muzičke škole sviraju i učenici Osnovne muzičke škole Tuzla u sljedećim klasama nastavnika: Ronaldo Arsovski, Ivana Arnold, Jovana Tasić, Dženana Huseinagić i Senad Alić. Učenici koji sačinjavaju orkestar pohađaju različite odsjeke: violina, flauta, klarinet i klavir. Prema riječima Lejle Altumbabić, osnivanjem ovog orkestra Tuzla je dobila ansambl kamernog tipa.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice