TUZLARIJE - KULTURA

23.04.2013.
NUB „Derviš Sušić“ Tuzla
Obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava


Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla obilježava značajne datume vezane za knjigu, pisanu riječ i kulturu uopće, te je i danas upriličeno druženje sa studentima i profesoricama Maricom Petrović i Amirom Turbić-Hadžagić, Odsjeka za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Tuzli, povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava.



Ovaj dan obilježava se 23. aprila zbog simbolike tog datuma za svjetsku književnost. Naime, 1616.godine na taj dan preminuli su velikani pisane riječi William Shakespeare, Miguel de Cervantes, a ujedno i datum rođenja nekoliko uglednih autora kao što je Maurice Druon, francuski novelist, akademik, državnik i političar, Vladimir Nabokov, Halldór Laxness, islandski književnik, nobelovac i još mnogi drugi značajni literarni stvaraoci.



Odajući počast tim autorima i njihovim djelima UNESCO je na generalnoj skupštini u Parizu 1955. godine proglasio 23. april Svjetskim danom knjige, u želji da ohrabri sve, a posebno mlade da otkriju zadovoljstvo čitanja i izraze poštovanje nezamjenjivom učešću svih onih koji su doprinijeli društvenom i kulturnom razvoju čovječanstva, o čemu nam je posebno govorila gospođa Muhterema Halilović, rukovodilac Službe za rad sa korisnicima bibliotečkih usluga i kulturno-zabavne djelatnosti.

Pozdravila je prisutne i u svom izlaganju istakla da se u rezoluciji UNECO-a ističe da su kroz historiju knjige bile najvažniji faktor u širenju znanja i najefikasnije sredstvo njegove zaštite.

- Knjige su saveznici za razvoj obrazovanja, nauke, kulture i informisanja širom svijeta. One su i predmet i ideja, dodirljive u formi, nedodirljive u sadržaju, one izražavaju misao autora i pronalaze smisao u mašti čitaoca. Knjige su najbolji glas tolerancije, one nam pružaju najčvršći znak nade, one su oslonac slobodnog i otvorenog društva. Knjige su najsnažniji oblik dijaloga među pojedincima unutar zajednica, između generacija i sa drugim društvima. UNESCO želi potaknuti na čitanje, te afirmisati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava, kazala je gospođe Halilović.

Studenti su uzeli učešće u realizaciji programa obilježavanja Svjetskog dana knjige kroz prikaz djela William Shakespeare-a, Miguel de Cervantes-a i Nedžada Ibrišimovića, našeg bosanskohercegovačkog pisca. Profesorica Amira Turbić-Hadžagić prezentirala je genezu objavljivanja rječnika bosanskog jezika.

Svjetski dan knjige i autorskih prava u Biblioteci obilježen je i postavkom izložbe „U susret svjetskom danu knjige“, kao i posjetom učenika i nastavnika OŠ „Slavinovići“.

Priredio(la): NUB „Derviš Sušić“ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice