TUZLARIJE - KULTURA

27.04.2013.
Revijalna izložba Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona
Izloženo više od stotinu radova

U Galeriji Bosanskog kulturnog centra u petak je otvorena Revijalna izložba Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona. Ovogodišnja postavka donijela je više od 100 radova, kako starih, tako i novih članova pomenutog Udruženja. Izložbu je otvorio Vinko Lamešić, predsjednik ULUTK.



- Među izloženim radovima zastupljene su gotove sve tehnike, ulje na platnu, crteži, reljefi, tu je i nekoliko skulptura, a prisutna je i velika raznovrsnost u motivima. Posebnu zahvalnost upućujemo Bosanskom kulturnom centru Tuzla na čelu sa direktorom Semirom Fejzićem i Opštini Tuzla koji su prepoznali vrijednost ove manifestacije - rekao je Lamešić.











Među izlagačima je i Mersada Nuruddina Agović, a ono po čemu je najpoznatija jeste da se bavi kaligrafijom.



- Član sam Udruženja likovnih umjetnika TK već dvije godine i na ovoj izložbi sam se predstavila sa dva rada. U pitanju je klasična i kaligrafija u grafici. Na grafici sam kombinovala dvije tehnike, a to su linorez i suha igla, dok je na drugom radu u pitanju obična kaligrafija u staklu. Obzirom da se dugo bavim ovim poslom, za nastanak jednog rada potrebno mi je svega par sati – kazala je Agović.





Udruženje likovnih umjetnika TK je najveća regionalna asocijacija likovnjaka, koja svih ovih godina uspjeva da nesmanjenim intezitetom održava dinamiku izlagačke djelatnosti i veoma kvalitetnih i angažiranih izvangalerijskih aktivnosti. Neposustajanje u aktivnostima bavljenja kulturnom baštinom, ekologijom, urbanim kontekstom sredina u kojima djeluje, pokazalo je određenu zrelost udruženja kako po odabiru problema oko kojeg se angažuje tako i po krajnjim dosezima akcija koje animiraju.

Izložba ostaje otvorena narednih deset dana.

S.P.





Osmrtnicama ba smrtovnice