TUZLARIJE - KULTURA

30.04.2013.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Održana promocija knjige „Hasanaginica“ Vahide Šeremet


U organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla i Turskog kulturnog centra Yunus Emre, sinoć je u prostorijama Biblioteke upriličena promocija knjige „Hasanaginica“, autorice Vahide Šeremet. Sve prisutne pozdravio je prije svega direktor Edin Jahić, a potom direktor Turskog kulturnog centra u Fojnici Nuri Turkyilmaz zaželivši dobrodošlicu u nadi da će ovakvih međunarodnih saradnji biti još mnogo više. Promotorka knjige bila je profesorica Meliha Terzić.



Svi prisutni imali su priliku uživati u prigodnom kulturno-zabavnom programu koji su upriličile Azra Malkić i Azra Husarkić, kao i izlaganju monologa dijela Hasanaginice kojeg je izveo glumac Irfan Kasumović.
Hasanaginica je književno djelo koje je utemeljeno u našoj kulturnoj baštini a govori o tragičnom nesporazumu i odnosima između muža i žene, o čemu nam je posebno govorila i sama autorica ovog djela.

- Hasanaginica je djelo na koje svi moramo biti ponosni, jer čini sastavni dio naše književne baštine. Moja Hasanaginica za razliku od orginalne vezije je drugačija, jer je akcenat stavljen na ženu koja vodi „bitku“ između bolesnog muža i novorođenog djeteta. Da bi se napisalo ovako jedno djelo bio je prevelik poduhvat s obzirom na otpor na koji sam nailazila, bile su riječi gospođe Vahide Šeremet.



Ovo djelo je od izuzetne vrijednosti i neprestano provocira da se o njoj govori, o čemu svjedoči i Vahidina verzija Hasanaginice. U njenom književnom djelu ljubav je glavna tema a svi ostali momenti samo su pridruženi.

- Vahida je napisala svoju dramu „Hasanaginica“ uzevši u obzir stare dramske verzije. Autorica je istraživačkog ali i kreativnog duha te kada govorimo o njenoj Hasanaginici, govorimo zaista o jednom remek djelu. Velika djela su kao snažne podmornice koje izbijaju punom snagom nego što su to bile i iskreno mi je drago što se gospođa Vahida Šeremet snašla u ovom teškom djelu, kazala je profesorica Meliha Terzić, recezent djela.

Po završetku veoma uspješne promocije za ljubitelje pisane riječi upriličena je zakuska uz koncert turske muzike.

Priredio(la): NUB „Derviš Sušić“ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice