TUZLARIJE - KULTURA

07.05.2013.
˝Igrajući žrtvu˝ na Festivalu u Jajcu


Narodno pozorište Tuzla osnovano je 1949. u gradu Tuzli gdje je osnovano i prvo bosanskohercegovačko pozorište 1898. godine i baštini stogodišnju tradiciju u oblasti kulture.



NPT je svojim radom i dobrom repertoarskom politikom postalo respektabilna pozoršna kuća sa ovih prostora. Svoj kvalitet rada, pored izvođenja predstava na matičnoj sceni dokazuje i stalnim gostovanjima u svim značjnim pozorištima i gradovima, a takođe je čest učesnik na festivalima kako udržavi tako i u nama susjednim zemljama.



Posebno značajan festival za NPT su Pozorišne/kazališne igre u Jajcu, na kojima je NPT kontinuirano, svake godine učesnik. Da će tako biti i ove godine pokazuje da je predstava "IGRAJUĆI ŽRTVU" autora braće Vladimira i Olega Presnjakova uvrštena u festivalski program 32. Igara. Autori djela, braća Presnjakov, trenutno su najjači dramski pozorišni ruski brend i najizvođeniji pisci u svijetu. Tekst po kojem je urađena predstava govori da su svi ljudi žrtve vremena u kojem žive, te da je najbolje da se prilagađavaju i prihvataju sve što im život nosi i da je najbolje da to prihvate odmah porođenju. Svako bježanje od činjenice da ćemo se u nekom trenutku naći, na ovaj ili onaj način u poziciji žrtve besmisleno je. Ova predstava, naročito je bliska ljudima u zemljama koje su iskusil teškoće raspada države i političkih previranja.



Rediteljica Saša Broz za ovu predstavu uloge je povjerila:Nedimu Malkočeviću, Alisi Brkić, Midhatu Kušljugiću, Edisu Žiliću, Remiri Osmanović, Nenadu Tomiću, Nikolini Baškarad, Milenku Iliktareviću i Ivani Perkunić.

Predstava se završava riječima oca, kojeg tumači Midhat Kušljugić:
"Pa ti se igraš, a misliš da si najpametniji? Možda i onaj, od koga svi zavisimo, u koga se uzdamo, možda i on igra, a? Svi nešto igraju, pretvaraju se... Teško je biti ono što jesi, mnogo je tu odgovornosti... Lakše je pretvarati se, igrati... isčeznuti... ali, onaj što svoj posao dobro zna, svjestan je da ništa, nikad, ne isčezava..."

Odabirom ove predstave i uvrštavanjem u zvaničnu festivalsku konkurenciju NPT očekuje da neće proći nezapaženo, a u prilog ovom očekivanju govori činjenica da je u poslijednjih nekoliko godina ovih Igara NPT ostvarivalo dosta zapažene rezultate i osvojilo veliki broj nagrada. Prisjetimo se 27. Pozorišnih igara 2008. godine kada je sa predstavom Malograđanska svadba osvojilo sve što se dalo osvojiti: nagradu za najbolju predstavu u cjelini - velika Plaketa grada Jajca, nagrada za najbolju režiju (Jovica Pavić), nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodjeljena je cjelokupnom ansamblu predstave, nagrada za najbolju scenografiju (Todor Lalicki), nagrada za najbolju kostimografiju (Amela Vilić).

Na 28. Igrama učestovali sa predstavom Let iznad kukavičjeg gnijezda i osvojili nagradu za najbolju scenografiju (Osman Arslanagić). 2010. godine na 29. Igrama sa predstavom Iza kulisa osvojili slijedeće nagrade: nagrada publike za najbolju predstavu u cjelini, nagrade za najbolje glumačko ostvarenje dobili glumci Elvira Aljukić i Midhat Kušljugić i nagradu za najbolju mladu glumicu Ivana Perkunić. Za najbolje glumačko ostvarenje nagradu je osvojio i Adnan Omerović na 30. Igrama na kojima se NPT predstavilo sa Gospođom ministarkom.


Ovogodišnje 32. Pozorišne/kazališne igre traju od 8. do 16. juna, Narodno pozorište Tuzla, koje predstavu Igrajući žrtvu izvodi 15. juna (subota), se nada da će ponoviti uspjeh sa ranijih festivalskih nastupa u Jajcu.

Prije ovog festivala NPT će učestvovati na još jednom festivalu, u Mostaru, tradicionalnoj "Mostarskoj Liski". Mostarskoj publici predstavit će se 21. maja 2013. godine sa predstavom LARY TOMSON show must go on autora Dušana Kovačevića u režiji Sulejmana Kupusovića.

Osmrtnicama ba smrtovnice