TUZLARIJE - KULTURA

02.05.2013.
„Tuzlanke“ učestvovale na festivalu folklora u Italiji


Nakon osvojenog prvog mjesta, prošle godine u Sarimsakliju u Turskoj, i bezbroj poziva za ovu godinu, odlučile smo prihvatiti poziv iz Venecije za učestvovanje na festivalu folklora. Festival se u dvije veceri održavao u Lido Di Jesolo uz učešće folklornih i vokalnih ansambala iz: Grčke, Turske, Italije, Rumunije, Mađarske, Francuske, Austrije i mi (hor Tuzlanke)kao jedine iz Bosne i Hercegovine.



U dva nastupa izvele smo po 6 pjesama iz našeg bogatog repertoara, posebno sa akcentom na nasu sevdalinku i starogradsku pjesmu. Bilo je prelijepo pjevati pred mnogobrojnm publikom, a ono sto nam je bila posebna nagrada je vidjeti, da dok mi pjevamo svi folklorni ansambi nas podrzavaju svojom igrom.



I naravno, mnoga nova prijateljstva i pozivi za gostovanja.

Jedino sto nikako ne mozemo prihvatiti je: skoro uvijek smo jedine predstavnice BiH, bez bilo kakve podrške od institucija kulture, izuzev nase Općine, i naravno vlastitog učešća. Međutim, više od toga smeta, da još nemamo tekst nase himne.




Nama ostaje jedino dok se intonira nasa himna, da sa rukom na srcu iskazemo svoju ljubav prema Bosni i Hercegovini. Trudimo se i uspijevamo u tome da nas grad i BiH promovisemo na najbolji moguci nacin, sto čemo i u buduće činiti.

Mujesira Haman

Osmrtnicama ba smrtovnice