TUZLARIJE - KULTURA

10.05.2013.
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Promovirana knjiga ˝Hiža mudrosti: bošnjački narodni uspomenar˝




Sinoć je u Tuzlanskoj biblioteci „Derviš Sušić“ predstavljena nova knjiga autora prof. dr. Enesa Kujundžića, "Hiža mudrosti: bošnjački narodni uspomenar".
Kao uvod za samu promociju, profesor Kujundžić je održao predavanje na temu "Humanistička baština Bošnjaka i reforma univerzitetske nastave u okviru Bolonjskog procesa".

- Status humanističkih nauka općenito u našoj zemlji u ovom trenutku nije zadovoljavajući. U predstojećoj reformi kurikuluma na univerzitetima u okviru bolonjskog procesa potrebno je obezbijediti određeno mjesto i status humanističkim disciplinama onako kako ih definira Evropska naučna fondacija, Američki kongres i UNESCO, kazao je autor Kujundžić, koji ističe da će se u predstojećem periodu kurikuluma univerzitetske nastave u Bosni i Hercegovini zalagati za osiguranje odgovarajućeg mjesta humanističkim naukama na visokoškolskim ustanovama.



Knjiga "Hiža mudrosti: bošnjački narodni uspomenar", koja je objavljena krajem 2012. godine djelo je složene strukture pripremljeno u formi leksikona sa građom raspoređenom po abecedi ključnih riječi i sadržajem čiji su veći dio pisali brojni autori, a manji sam priređivač prof. dr. Enes Kujundžić.

U koricama knjige obuhvaćeni su različiti aspekti egzistencijalne zbilje Bošnjaka onako kako se oni reflektiraju u dokumentima, čiji je sadržaj donesen u izvornom obliku. Tematski su zastupljena područja društvenopolitičkog razvoja Bošnjaka u zadnjih sto i više godina, donesene su i biografije istaknutih ličnosti političkog i vjerskog života Bošnjaka uključujući i prikaz njihove humanističke baštine u njenim različitim manifestacijama (likovna i izvođačke umjetnosti, arhitektura, muzika i slično). Dat je prikaz historijskog toka političkog organizovanja Bošnjaka i pregled razvoja njihovih institucija.

Enes Kujudžić je vanredni profesor narodne književnosti na Pedagoškom fakultetu u Zenici. Doktor je bibliotečkih nauka, bio je dugogodišnji direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u Sarajevu, član je prvog saziva Komisije za UNESCO i autor je nekoliko knjiga iz oblasti bibliotekarstva i tradicijske kulture Bošnjaka

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice