TUZLARIJE - KULTURA

15.05.2013.
NUB „Derviš Sušić“ Tuzla
Najava promocije knjige ˝Ranjeni bejturani˝ autora Mirsada Mustafića


Tuzlanska biblioteka nastavlja sa predstavljanjem novih knjiga bosanskohercegovačkih autora. U srijedu 15. maja u 18 sati u sali Biblioteke održat će se promocija knjige „Ranjeni bejturani“, autora Mirsada Mustafića.



Promotori:
- dr.sc. Adib Đozić
- mr.sc.Fatmir Alispahić
Moderator:
- Alisa Muharemagić, profesor književnosti.

O autoru:

Mirsad Mustafić rođen je 4.9.1956. godine u Srebrenici. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je na Odsjeku za južnoslavenske književnosti i bosanski, hrvatski i srpski jezik. Za svoju biografiju obično kaže da može stati u prograničku kesu koju su istopile godine uzaludnog čekanja na povratak.
Novinarstvom se počeo baviti još u studentskim danima. Bio je urednik, dopisnik i saradnik mnogih listova, časopisa i radiostanica u zemlji i regionu. Bosanski jezik i književnost predavao je u nekoliko osnovnih i srednjih škola. Prognanički usud dovodi ga u grad uglja i soli gdje je i danas privremeno nastanjen. Nasušni prosvjetarski hljeb zarađuje u Srednjoj ekonomsko – trgovinskoj školi u Tuzli. Nostalgične rane još ne zacjeljuju. Krik zavičajne boli više niko ne čuje. Prestao je vjerovati i nadati se da će ikada više odjužiti i razdaniti se nad Srebrenicom i Bosnom. Ovaj roman je njegovo deveto književno djelo u kojem tretira stradanje zavičaja, sudbinu i martirij naroda nad kojim je počinjen genocid. Član je Društva pisaca Tuzlanskog kantona.

Djela:
1) Sjećanje na Srebrenicu (2003)
2) Krvava šamija (2006)
3) Rastanak u Potočarima (2007)
4) Daleko je sine Srebrenica (2008)
5) Samrtni zvuci srebrenog grada (2009)
6) Bilo jednom na Crnom Guberu (2010)
7) Drina ne vjeruje suzama (2011)
8) Posljednji vapaj enklave (2012)
9) Ranjeni Bejturani (2013) – koju večeras predstavljamo

Priredio(la): NUB „Derviš Sušić“ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice