TUZLARIJE - KULTURA

13.05.2013.
U režiji Nermina Omića
Opšta bolnica u Narodnom pozorištu


Svako pozorište, početak rada na novom projektu doživljava kao svečani čin. Tako je danas, 13. maja 2013, svečano bilo i u Narodnom pozorištu Tuzla koje je započelo rad na novom projektu "Opšta bolnica" Hriste Bojčeva. Režija za ovaj projekat povjerana je glumcu Nerminu Omiću, prvaku drame Narodnog pozorišta Tuzla.



Bugarski dramatičar Hristo Bojčev jedan je od najnagrađivanijih i najizvođenijih autora iz zemalja bivše Istočne Europe, tačnije Balkana. Njegov dramski tekst ”Opšta bolnica“ metafora je svijeta ostavljenog na marginama svjetskih interesnih zona, poput većine današnjih bivših komunističkih zemalja, koje svoj spas jedino vide u što skorijoj integraciji s Evropom, uključenjima u NATO savez - ukratko, dugoočekivanom dolasku Zapada u kojem će napokon sve biti ljepše, a život puno lagodniji. Tekst je prožet duhovitošću, crnim humorom, no i poetičnošću, u kojemu se pitamo je li naš životni prostor zaista jedna „opšta bolnica“. U njoj se ne zna tko od čega zapravo boluje, tko su pacijenti s „dijagnozama“ a tko liječnici, i tko je tu na kraju „bolestan“ a tko „zdrav“. No, za njegove je antiheroje bitno da uvijek imaju nadu da će pobijediti život. Stoga i njihov autor zaključuje: „Iluzija je nešto najveće što čovjek posjeduje i ona ga okrepljuje da izdrži život do kraja“.



Nermin Omić je za tuzlansku Opštu bolnicu uloge povjerio Adnanu Omeroviću, Milenku Iliktareviću, Elvisu Jahiću, Siniši Udovičiću, Edisu Žiliću, Alisi Brkić, Remiri Osmanović, Elviri Aljukić i Nedimu Malkočeviću.

Prvoj probi prisustvovao je i Dalibor Brkić umjetnički rukovodilac NP Tuzla. Ovu današnju svečanost u NP Tuzla upotpunio je rođendan glumice Elvire Aljukić kojoj su, prije početka prve probe, uz neizbježnu tortu i svijeće kolege zapjevali pjesmu Happy birthday i uručile skromni dar.

Priredio(la): Narodno pozorište                


Osmrtnicama ba smrtovnice