TUZLARIJE - KULTURA

15.05.2013.
Književna manifestacija „Vezeni most“
Zorica Turjačanin dobitnica nagrade ˝Mali princ˝


Banjalučanka Zorica Turjačanin, istaknuta književna kritičarka, esejistica, prvi doktor nauka iz književnosti za djecu u Bosni i Hercegovini, dobitnica je nagrade “Mali princ” za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u regionu.



Ovu informaciju saopćio je književnik Šimo Ešić, direktor Festivala „Vezeni most“, na danas održanoj press konferenciji u Usori, naglasivši kako je dobitnica nagrade među pionirima književne kritike književnosti za djecu u Bosni i Hercegovini:

- Pedagoškim i književnokritičkim radom bitno je uticala na razvoj književnosti za djecu u Bosni i Hercegovini i na formiranje društvene svijesti o važnosti i vrijednosti dječje literature kao umjetničke vrste. Autorica je više stotina eseja, kritika i recenzija objavljenih po brojnim listovima, časopisima i zbornicima, a prezentiranih u nekoliko knjiga eseja, od kojih su posebno vrijedne „Lampa na pisaćem stolu“, „Ključevi zlatnih vrata“ i „Svežanj novih ključeva“, istakao je Ešić, obrazlažući odluku Žirija da prestižna nagrada „Mali princ“ dospije u ruke Zorice Turjačanin.

Također, novinarima je saopćeno da je likovni umjetnik Aleksandar Pedović, dobitnik nagrade „Mali princ“ za strvaralački doprinos na polju stvaranja ilustracija za djecu. Kako je zapisao kritičar Zoroslav Spevak, ilustrator Aleksandar Pedović "ulepšavao je, nadizidavao i uobličavao veliki broj knjiga za decu, praveći od njih umetničke predmete, dostojne deteta". Pedović je autor brojnih ilustracija za djecu, a njegove izložbe postavljane su u Španiji, Slovačkoj, Italiji, Japanu...

Novinarima se obratio i Haris Sejdić, vlasnik tešanjske firme Koteks, kazavši kako će književna manifestacija „Vezeni most“ od ove godine ustanoviti novu nagradu:

- "Vezeni most" kao najznačajnija manifestacija koja okuplja književnike za djecu, ove godine se održava u Pousorju. Da bismo kao društveno odgovorna kompanija podržali ovakve događaje, donijeli smo odluku da dugoročno budemo sponzor nagrade koja će nositi ime Koteksova nagrada "Ahmet Hromadžić" za najuspjeliji dječiji literarni rad, kazao je Sejdić.

Prema riječima Alme Omerović iz Društva ljubitelja knjige „Mali princ“, koje je i organizator književne manifestacije „Vezeni most“, ove godine je na natječaj pristiglo 170 dječijih radova, a natječaj je otvoren do 20. maja 2013. tako da se očekuje pristizanje još mnogo radova učenika iz četiri zemlje regiona.

Deseti, jubilarni festival „Vezeni most“ bit će otvoren u ponedjeljak 21. maja 2013. godine u Kulturnom centru u Tešnju, a trajat će do subote 25. maja. Učešće je najavilo nekoliko desetina književnika za djecu iz cijele Evrope. Pored poetskih večeri, planirane su posjete književnika školama, izložbe, pozorišne predstave, koncerti, promocije novih knjiga, druženja na otvorenoj sceni i dodjele nagrada. Festival će svoje sadržaje organizovati i predstaviti ljubiteljima umjetnosti u Tešnju, Tesliću, Usori, Maglaju, Zenici, Gračanici i Doboju, a uz značajnu podršku lokalnih zajednica, institucija kulture i poduzetnika.

Priredio(la): BMG Bosanska medijska grupa                


Osmrtnicama ba smrtovnice