TUZLARIJE - KULTURA

17.05.2013.
NUB „Derviš Sušić“ Tuzla
Predstavljen roman „Ranjeni bejturani“ autora Mirsada Mustafića


U srijedu 15. maja Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ bila je domaćin još jednom predstavljanju nove knjige. Riječ je o djelu „Ranjeni bejturani“, autora Mirsada Mustafića. Mnogobrojnim ljubiteljima pisane riječi koji su prisustvovali ovoj promociji obratili su se prof.dr. Adib Đozić, mr.sc. Fatmir Alispahić i moderator Alisa Muharemagić, profesor književnosti.



Nakon osam objavljenih knjiga, koje su nastale kao rezultat literarnog pregnuća proznog pisca Mirsada Mustafića, u susret ljubiteljima njegove književnosti pristiže još jedno prozno djelo „Ranjeni bejturani“ kojim, pored nekoliko zbirki pripovijedaka i jedne knjige memoarske proze, Mustafić po treći put uspijeva ponuditi roman kao žanrovsku osnovu za svoje pripovijedanje.

- Ovaj roman govori o tragediji Srebrenice, odnosno tragediji Bošnjaka u Srebrenici sa akcentom na kulturu sjećanja Bošnjaka koju autor na nekoliko mijesta apostrofira i smatra je jednim od uzroka genocida nad Bošnjacima u kontinuitetu nekoliko stoljeća. Autor u romanu postavlja pitanja ne samo kulturološke, nego i društvene uzroke genocida nad Bošnjacima i nudi odgovore, kazao je profesor Đozić i parafrazirao za njega najupečatljiviji odgovor na ova pitanja: Niko nas drugi neće odbraniti, ako mi ne odbranimo sami sebe.
Autor u svom djelu upečatljivo oživljava sjećanje na svoj voljeni grad, na njegov duhovni život i kulturno bilo iz prijeratnog vremena koje i sam pamti i na taj način svojim čitaocima u amanet ostavlja uspomenu na jedan život, koji nije samo ljudski, niti pojedinačan, nego kozmički, urbani, osobeni, samosvojni i drugačiji.




- Mirsad Mustafić je pisac najvećeg i najautentičnijeg opusa o Srebrenici, utoliko što u svojim djelima zahvata prošlost srebreničke čaršije, autentične likove i događaje, a u kojima se ogleda strahota genocida u Srebrenici, riječi su mr. Fatmira Alispahića, koji ističe da je djelo „Ranjeni bejturani“ po fabuli i strukturi najopširnije Mustafićevo djelo, jer zahvata i predratni i poratni period tako da se u njemu ogleda sve ono što bi vrijedilo znati o Srebrenici i srebreničkoj tragediji.

Sam autor Mirsad Mustafić kazao je da se nova knjiga „Ranjeni beturani“ tematski, motivski oslanja na njegova prethodna djela i sam naziv predstavlja metaforu.
- Naime, ranjeni bejturani su sinovi srebreničkog pjesnika Naima Mustafića, optuženog 60-ih godina da je pripadnik organizacije Mladi muslimani. Osuđen je na višegodišnju kaznu zatvora. Teret života pada na pleća majke Rubejde. Ranjeni bejturani. Odrastaju i stasavaju u čestite ljude na ponos oca koji proživljava svoje najteže trenutke, kazao je autor Mustafić.
Narator je najmlađi sin Adil, dodaje Mustafić, koji iz vizure dječaka govori o teškom djetinjstvu, ali i ljubavi prema djevojci Merimi iz Bratunca. Ta njihova ljubav je i okosnica djela.

Priredio(la): NUB „Derviš Sušić“ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice