TUZLARIJE - KULTURA

20.05.2013.
XI Međunarodni festival komedije ˝Mostarska liska 2013˝
˝Lary Tompson˝ u zvaničnoj konkurenciji




Narodno pozorište Tuzla u utorak, 21. maja 2013. godine gostuje u Mostaru gdje učestvuje u zvaničnoj konkurenciji XI Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska 2013". Na ovogodišnjem Festivalu koji se održava pod sloganom "Do posljednjeg.... smijeha", mostarskoj publici predstaviće se sa urnebesnom komedijom "LARY TOMPSON shov must go on" koju je po tekstu Dušana Kovačevića adaptirao i režirao Sulejman Kupusović.



LARY TOMPSON je predstava koja na komičan način govori o propasti jednog društva u kojem su kultura i pozorišta na rubu propasti te je svojevrstan umjetnički krik i na sadašnje stanje u BiH. Predstava LARY TOMPSON nosi važnu poruku: da li će biti pozorišta ili ne?



Radnja predstave prikazuje imaginarnu publiku koja je došla u pozorišta da pogleda predstavu Sirano. Izostanak glavnog glumca, direktorica pozoriša i ostali pokušavaju nadomjestiti po svaku cijenu, a publiku zadržavaju pod motom "show must go on". Sjajne uloge u predstavi ostvarili su: Meliha Fakić, Nermin Omić, Elvira Aljukić, Adnan Omerović, Nenad Tomić, Midhat Kušljugić, Milenko Iliktarević, Boris Balta, Remira Osmanović, Milica Kerošević, Nikolina Baškarad, Siniša Udovičić, Enver Hasić, Dalibor Brkić, Edis Žilić, Ademir Hogić, Emir Zec, Adnan Mujkić.



Dosadašnja učešća NP Tuzla na ovom Festivalu komedije su prolazila dosta uspješno pa se s pravom nada da će ponoviti uspjeh i ove godine.

Osmrtnicama ba smrtovnice