TUZLARIJE - KULTURA

26.05.2013.
Tuzlanski sajam knjiga
Promovisana knjiga poezije „Potraga za sjećanjem“

Knjiga poezije „Potraga za sjećanjem“, autorice Behije Saračević, tokom jučerašnjeg dana predstavljena je i posjetiteljima 4. Međunarodnog tuzlanskog sajma u okviru programa ovogodišnjih sajamskih aktivnosti.



U koricama knjige nalazi se 80, uglavnom vedrih i optimističnih, pjesama. Jedna se ipak izdvaja. Njena amajlija, kako kaže autorica, je „Susret sa ocem“. Neumorno tragajući za ocem, punih 50 godina, spisateljica je emocije prenosila na papir. Uspjela je u namjerama, pronašla put do čovjeka, za kojim je desetljećima čeznula.

Poznavali su se, kaže, kratko ali ipak dovoljno da jedno drugom kažu što su cijelog života priželjkivali. To je inspirisalo da tužnu, a ipak isto vrijeme sretnu, priču prenese na papir i podijeli to sa poštovaocima poezije.

„Potraga za sjećanjem je moja zbilja, ali mislim da ne postoji osoba koja se ne može pronaći u nekoj od objavljenih pjesama“, kazala je.
Behija Saračević inače je i podpredsjednica Udruženja pisaca dijaspore Gornje Austrije, pisala je za različite listove, časopise i portale. Ljubav prema pisanoj riječi seže u djetinjstvo. Kada bi, pojasnila je, osjetila potrebu da kaže nešto, što nema kome, prenosila bi to vješto na papir.
„Pozitivno okruženje, iskrena prijateljstva, čak i stisak ruke inspirišu me i motivišu da pišem“, dodala je.

Uz pomoć izdavačke kuće Bosanska riječ iz Tuzle „Potraga za sjećanjem“ ranije je predstavljena tuzlanskoj čitalačkoj publici, kao i onoj u Brčkom i Bijeljini, gdje je autorica i rođena.

Priredio(la): Promus media Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice