TUZLARIJE - KULTURA

25.05.2013.
4. Međunarodni tuzlanski sajam knjiga
Dan dječije knjige obilježio sajamsku subotu


Centralni događaj četvrtog dana Međunarodnog tuzlanskog sajma knjiga bio je Dan dječije knjige, koji je moderirala i pripremila Jagoda Iličić, tuzlanska spisateljica za djecu i odrasle.



U sklopu dvosatnog druženja sa djecom i ostalim posjetiteljima sajma, promovisan je Dječiji književni klub iz Tuzle, knjiga „Uspavanka za knjigosaura“ koja je nagrađena „Malim princom“, te slikovnica za djecu na engleskom jeziku, autorice Marije Fekete Sullivan.

Svoj doprinos u promociji Dana dječije knjige pružili su i najmlađi ljubitelji i poštovaoci pisane riječi, članovi Dječijeg književnog kluba. Ana, Anja, Tarik, Zlatan, Klara, Lana i Ivor, uz pomoć voditeljice ovog kluba, Jagode Iličić, recitiranjem dječije poezije prezentovali su dosadašnji rad i ciljeve kluba. Ističući da ih je, prije svega, knjiga okupila na jednom mjestu, mališani su se složili kako ne mogu izdvojiti niti jednu knjigu kao najdražu jer je, kako kažu, svaka knjiga dobra. Apluze posjetitelja sajma pored recitatora, dobili su i članovi muzičke sekcije klub, koji su se predstavili odličnim izvedbama na gitari, violini i flauti.

Ovogodišnji sajam svakako je obogatila i prestižna nagrada, statua „Mali princ“, dodijeljena za djelo „Uspavanka za Knjigosaura“, a koju je autorica Jagoda Iličić s pravom ponosno predstavila tokom Dana dječije knjige na ovogodišnjem sajmu.

Mališanima i njihovim roditeljima, pored navedenog, prezetovane su i slikovnice za djecu na engleskom jeziku, autorice Marije Fekete Sullivan, koje se i na web-u mogu naći u elektronskoj verziji.

Priredio(la): Promus media Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice