TUZLARIJE - KULTURA

24.05.2013.
Knjiga dana: “Sjeme smrti”, Dževad Karahasan
Najava sajamskih aktivnosti za subotu 25. maj



Knjigom drugog sajamskog dana, 4. međunarodnog tuzlanskog sajma knjige, odlukom urednika kulturnih sadržaja sajma Mehmeda Đedovića, proglašena je knjiga „Sjeme smrti“ poznatog bosanskohercegovačkog književnika, dramatičara, esejiste i romanopisca Dževada Karahasana.



Knjigu „Sjeme smrti“ izdao je sarajevski Connectum, 2012. godine.

Radi se o prvoj knjizi planirane trilogije o Omaru Hajjamu, velikom perzijskom matematičaru, astronomu i pjesniku iz 10. i 11. Stoljeća. Nakon ovog romana koji je zaokružena cjelina, pisac je najavio još dvije knjige o Hajjamu.

Roman u pozadini daje preciznu sliku dramatične epohe u kojoj Hajjam živi. Roman tematizira sve ono što se u epohi o kojoj se govori začelo, a što i današnje društvo prati kao kulturna i politička stvarnost.

Dževad Karahasan rođen u je u Duvnu 1953. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na studiju komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao je u Zagrebu, na Filozofskom fakultetu.
Knjige su mu prevedene na njemački, francuski, talijanski, španjolski, engleski, češki, poljski, slovenski, nizozemski. Dobitnik je više međunarodnih knnjiževnih nagrada. Živi u Sarajevu i Grazu.

Najava sajamskih aktivnosti za subotu 25. maj:

Prezentacijska dvorana Četvrtog međunarodnog tuzlanskog sajma knjige, bit će mjesto promocije knjihe poezije, Dana dječije knjige i razgovroa o filmu „Žrtva je krivac“.



Program:

Subota 25.5.2013.

12, 00 Promocija knjige poezije „Potraga za sjećanjem“, autorice Behije Saračević, Bosanska riječ Tuzla.

14, 00 h DAN DJEČIJE KNjIGE :
Promocija Dječijeg književnog kluba
Promocija knjige USPAVANKA ZA KNJIGOSAURA autorice Jagode Iličić
Promocija slikovnica za djecu na engleskom jeziku autorice Marije Fekete Sullivan.

19.00 h. Predstavljanje filma Žrtva je krivac – Dokumentarni film o slučaju „Brčanska Malta 1992.“ u produkciji Fondacije Istina, pravda, pomirenje i Federalne televizije. Poslije projekcije razgovor o filmu. Moderator Sinan Alić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije Istina, Pravda, Pomirenje Tuzla


VIDEO PROJEKCIJE

Od 22. do 27. maja, tokom svih sajamskih dana, na štandu Doma književnosti Tuzla prikazuju se video projekcije TV i filmskih sadražaja koji ilustruju djela Meše Selimovića i Derviša Sušića.



Osmrtnicama ba smrtovnice