TUZLARIJE - KULTURA

24.05.2013.
Danas na Sajmu knjiga
Arhiv Tuzlanskog kantona promovisao svoja izdanja


U okviru sajamskih aktivnosti 4. Međunarodnog tuzlanskog sajma knjiga, jučer je održana i promocija izdanja Arhiva Tuzlanskog kantona i društva arhivskih zaposlenika, koji su svoja izdanja promovisali i na prethodna tri tuzlanska sajma knjiga.



Godišnjak koji u kontinuitetu izlazi od 1998.godine, časopis „Arhivska praksa br. 15“, ove godine iznjedrio je svoje 15. izdanje. Poseban je po broju autora i po broju objavljenih radova, istakao je prof. Omer Zulić, promotor ovog izdanja. Riječ je, naime, o 55 autora i 66 radova. U „Arhivskoj praksi“, 15-toj po redu, među ostalim nalaze se stručni i naučni radovi 31 autora iz desetak zemalja van granica Bosne i Hercegovine.

O doprinosu razvoju arhivske djelatnosti u Bosni i Hercegovini govorila je i prof. Hatidža Fetahagić, promotor „Časopisa Arhivska praksa (1998-2012)“. Pojašnjavajući da je riječ o svojevrsnoj bibliografiji dosada objavljenih radova arhivskih stručnjaka iz 16 zemalja, Fetahagićeva napominje da je, ovaj, vodeći među glasilima ove vrste u Bosni i Hercegovini.

Profesori, Selma Isić i Nijaz Brbutović, posjetiteljima sajma ukazali su i na značaj djela „Vodič kroz arhivske fondove i zbirke Arhiva Tuzlanskog kantona“. Djelo sadrži oko 350 arhivskih fondova, istaknuli su, definišući ga kao važnu bazu podataka i naučno-obavještajno sredstvo.

Knjiga "Kultura i tradicija u Bosni i Hercegovini - Višemilenijski kontinuitet" autora dr. Senaida Hadžića i dr. Seada Selimovića, privukla je pažnju mnogih posjetitelja sajma u Tuzli. O njenom značaju govorio je dr.sc. Izet Šabotić, kao i jedan od autora, dr.sc. Sead Selimović. Napisana je, navode, na osnovu validnih historijskih činjenica, te je dokaz da BiH ima dugu političku, državnu, privrednu, vjersku i kulturnu tradiciju.

Inače, zadnja publikacija koja je tretirala kulturu i tradiciju u BiH, napisana je 50-tih godina prošlog stoljeća.

Priredio(la): Promus media Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice