TUZLARIJE - KULTURA

24.05.2013.
Tuzlanski sajam knjiga
Promovisana knjiga ˝Džemal Bijedić - Politička biografija˝


Trećeg dana 4. međunarodnog tuzlanskog sajma knjige predstavljena je, među ostalim, i knjiga "Džemal Bijedić - Politička biografija", autora Husnije Kamberovića, koju je izdao Muzej Hercegovine iz Mostara.



Na izuzetno posjećenoj promociji, autor knjige je istakao kako se kroz život Džemala Bijedića, zapravo, može posmatrati bosanski hod u 20. stoljeću. U knjizi se, između ostalog, govori i o njegovom značaju i uticaju u međunarodnim odnosima.

- Prilikom istraživanja, u svemu što sam otvorio iz perioda druge polovine 20. stoljeća pojavljivalo se njegovo ime. Podatak da se za života uspio sastati sa Mao Ce-tungom, a da to nije pošlo od ruke Josipu Brozu Titu, dovoljno govori o kakvom je političaru riječ - istaknuo je Kamberović.

Muzej Hercegovine osnovan je 1950. godine, s ciljem da pronalazi, prikuplja, čuva i javnosti prezentira bogatu kulturno-historijsku baštinu Mostara i Hercegovine. S pravom, onda, Asim Krhan, direktor Muzeja izražava zadovoljstvo zbog dugo priželjkivanog projekta, posvećenog rođenom Mostarcu, Džemalu Bijediću.

-Sretni smo što smo upotpunili svoju zbirku i sjećanje koje čuvamo na Džemala Bijedića. Knjiga, pak, ostavlja prostor i za dalja istraživanja - kazao je Krhan.
Da je riječ o historijografski značajnom djelu smatra i direktor Arhiva TK, Izet Šabotić.
- Ovo štivo od velikog je značaja za užu naučnu oblast, ali istovremeno lagano za čitanje i za one, koji pripadaju drugim naučnim sferama - rekao je on.

Međutim, i nakon nešto više od tri decenije pogibija Džemala Bijedića i dalje nosi oznaku „državne tajne“. Tokom istraživanja autor je dosije o pogibiji, koji se danas nalazi u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, dobio tek na uvid, što ga je onemogućilo da u ovoj knjizi posveti više pažnje misteriznoj avionskoj nesreći, u kojoj je Dženal Bijedić izgubio život.

Promotori knjige "Džemal Bijedić - Politička biografija" slažu da je nakon izlaska ove knjige ostavljen prostor i mogućnost za buduća, dodatna, istraživanja o Bijedićevoj, doista fascinantnoj, političkoj karijeri.


Priredio(la): Promus media Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice