TUZLARIJE - KULTURA

23.05.2013.
Predstavljena izdavačka produkcija IK „Zalihica“ Sarajevo


Drugog dana 4. Međunarodnog tuzlanskog sajma knjiga predstavljena je, u okviru sajamskih aktivnosti, izdavačka produkcija izdavačke kuće „Zalihica“ iz Sarajeva. Zasigurno je riječ o izdavaču koji s ponosom može podsjetit na mnogobrojne zanimljive čitalačke naslove, ali najaviti i nove koji će bosanskohercegovačkoj čitalačkoj publici biti dostupni, upravo zahvaljujući „Zalihici“.



Unatoč poteškoćama sa kojima se susreću autori i izdavači u Bosni i Hercegovini, entuzijazma u svijetu pisane riječi, kvalitetne prije svega, ipak ne nedostaje. Izdavači, uprkos problemima sa kojima se susreću, uspijevaju svake godine iznova ponuditi nove naslove kojima se mogu pohvaliti.

- Recept za opstanak bosanskohercegovačkog izdavaštva ne postoji. Činjenica je da ova branša izumire, ali ne treba zaboraviti da ovaj posao uglavnom vode fanatici, iz ljubavi prema pisanoj riječi, istakao je Almir Zalihić, osnivač, direktor i urednik izdavačke kuće „Zalihica“.

Ne strahujući da će moderne tehnologije umanjiti želju za štampanim djelima, knjiga će, smatra Zalihić, uvijek biti aktuelna.
- Naši sugrađani čitaju i kupuju knjige koliko mogu, ali nažalost mogu malo. Stoga ne čudi da knjiga u našoj zemlji dođe u fokus nekoliko godina nakon njenog prvog objavljivanja, kaže urednik „Zalihice“, koja je za četiri i pol godine objavila 200 knjiga.

U prilog činjenici da izdavači, iz godine u godinu, vode ozbiljnu bitku za opstanak, govori i podatak da je „Zalihica“ prije tri godine objavila oko 70 naslova, dok tek 14 tokom protekle. No, bez obzira na poteškoće, i ove godine obećavaju zanimljive naslove, a među ostalim i „Veliki prasak“, Sajmona Singa.

Inače, dominanta ove izdavačke kuće je upravo domaći autor i domaća knjiga, pa vrijedi spomenuti i nekoliko naslova i autora tih djela koji su svoj put do čitatelja našli upravo uz pomoć „Zalihice“: "Otkup sirove kože" Abdulaha Sidrana, „Izabrana djela“ Kemala Mahmutefendića, „Izabrana djela“ Stevana Tontića, „O bosanskom jeziku, o propadanju Bosne, i...o vama“ Midhata Riđanovića, „Tomas Man na svojim izvorima“ Bisere Suljić-Boskalo, „Zlovrh“ Ejuba Štitkovca i mnoga druga.

Otkazana promocija knjige o Svetlani Ceci Kitić

Predstavljanje knjige CECA:PRIČA O SVETLANI KITIĆ, NAJBOLJOJ RUKOMETAŠICI SVETA SVIH VREMENA, autorice Svetlane Vujčić u izdanju Dobre knjige Beograd, trebala je biti promovisana drugog sajamskog dana. Međutim, promocija je otkazana nakon što su autorica i Svetlana Kitić obavijestile organizatora da zbog tehničkih problema nisu u mogućnosti stići na promociju u predviđenom vremenu.

Priredio(la): Promus media Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice