TUZLARIJE - KULTURA

23.05.2013.
Četvrti međunarodni tuzlanski sajam knjiga
Pregled prvog sajamskog dana




Četvrti međunarodni tuzlanski sajam knjiga otvorio vrata posjetiteljima

Četvrti Međunarodni tuzlanski sajam knjiga, kao i prethodnih godina smješten u garažnom prostoru Tržnog centra Mercator u Tuzli, svoja vrata je otvorio jučer 22. maja u 10. sati.



Ljubitelji knjige iz Tuzle i regije sjeveroistočne Bosne, koji su do nedavno po širu ponudu knjiga morali putovati u Beograd, Zagreb ili Sarajevo, već četvrtu godinu sajam knjige mogu posjetiti i u Tuzli, univerzitetskom gradu, gdje je od društveno-političke zajednice prepoznata potreba za organizacijom jednog ovakvog sajmsko-kulturnog događaja.

Na sajmu, koji će trajati od 22. do 27. maja 2013. godine, predstavit će se blizu 80 izdavača i izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.
Šest sajamskih dana obilježit će raznovrsni programski sadržaji u vidu promocije aktuelnih izdanja, predstavljanja tuzlanske književne scene, bibliotečkih radionica, tematskih događaja namijenjenih djeci i drugih sadržaja, koji će obogatiti sajamsku ponudu.

Ulaz na sajam je kao i prethodnih godina slobodan, a za posjetitelje je obezbjeđen i besplatan parking na prostoru ispred TC Mercator.

Radno vrijeme za posjetitelje sajma je od 10 do 21 h.

Organizatori sajma su „Mercator BH“, "University press" i "Forma Nuova", a pokrovitelji Općina Tuzla i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona. Medijski pokrovitelji su Radio televizija Tuzlanskog kantona.


Sajam svečano otvorio Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla



Ceremonija svečanog otvaranja Četvrtog međunarodnog tuzlanskog sajma knjiga, održana je sinoć u 18 sati, a sajam je otvorio Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla, koja je kao i prethodnih godina pokrovitelj ove manifestacije.

- Radi se o izuzetno smjeloj ideji da se jedan sajam smjesti u ovakav prostor, ali se pokazao kao pun pogodak jer je ugodan i za posjetitelje i za izlagače. Mi ovaj sajam doživljavamo kao svečanost ili festival posvećen knjizi i zahvaljujem se svim izdavačima koji su nam dolaskom na ovaj sajam priuštili ovako veliki izbor knjiga – istakao je načelnik Jasmin Imamović.

Na ceremoniji otvaranja, brojnim posjetiteljima sajma obratio se Zlatko Alidžanović, direktor firme Forma Nuova, koji je istakao da je sajam ove godine ugostio više od 80 izlagača, kojima je poželio mnogo uspjeha, a ljubitelje knjige pozvao da u narednim danima posjete sajamski prostor.


Dragan S. Marković


Dragan S. Marković, direktor izdavačke kuće „University press“, koja je jedan od suorganizatora sajma, zahvalio se izdavačima i knjižarima koji su već četvtu godinu učesnici sajma, Općini Tuzla Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK-a, te Fondaciji za izdavaštvo FBiH i Narodnoj univerzitetskoj biblioteci Derviš Sušić iz Tuzle, koji su dali veliki doprinos u organizaciji sajma.

U kulturnom dijelu programa svečanog otvaranja sajma nastupio je orkestar „Balsika“.



Otvorena Izložba „Iz tuzlanske kolekcije Zavičajne zbirke Narodne i univerzitetske biblioteke Dervis Sušić Tuzla“

Prvog sajamskog dana otvorena je Izložba „Iz tuzlanske kolekcije Zavičajne zbirke Narodne i univerzitetske biblioteke Derviš Sušić Tuzla“.

Postavku čine djela koja se čuvaju još od samog osnivanja Narodne i univerzitetske biblioteke Derviš Sušić Tuzla, a vežu se za prostor sjeveroistočne Bosne.

Zbirka je tokom ratnih dešavanja u poptunosti sačuvana, i sadrži veoma vrijedna djela.



-Cijelu zbirku vrijedno i ljuborno čuvamo, a odlučili smo da posjetiteljima sajma pokažemo djelo naših velikih pisaca Meše Selimovića i Derviša Sušića, zatim knjige zavičajnog karaktera koje su pomalo i zaboravljene, raritena izdanja, ali i djela značajna za historiju ovog prostora – rekao nam je Edin Jahić, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Derviš Sušić Tuzla.

Izložbenim prostorom dominiraju dvije uporedne fotografije, koje prikazuju centralni dio Tuzle sa početka 20. vijeka i isti dio grada kako on izgleda danas. Izložene su i druge stare fotografije Tuzle, razglednice, stara izdanja tuzlanske štampe „Front slobode“ i „Soda So, “ te drugi materijali koje većina posjetitelja sajma ima priliku prvi put vidjeti.

Izložba će biti stalno postavljena tokom trajanja sajma.

Bogat program sajamskih aktivnosti!

Prezentacijska dvorana Četvrtog međunarodnog tuzlanskog sajma knjige, bit će mjesto održavanja svakodnevnih programskih aktivnosti.

Program:

Četvrtak 23.5.2013.


13, 00 h. Predstavljanje knjige CECA : PRIČA O SVETLANI KITIĆ, NAJBOLJOJ RUKOMETAŠICI SVETA SVIH VREMENA autorice Svetlane Vujčić u izdanju Dobre knjige Beograd. U predstavljanju knjige učestvuje Svetlana Kitić i autorica.

14, 00 h. Predstavljane izdavačke produkcije Izdavačke kuće ZALIHICA Sarajevo. Predstavljač Almir Zalihić, glavni urednik

Petak 24.5.2013.

11, 30 h. Predstavljanje knjige DžEMAL BIJEDIĆ – POLITIČKA BIOGRAFIJA autora Prof. Dr. Husnije Kamberovića u izdanju Muzeja Hercegovine Mostar. O knjizi će govoriti Prof. dr. Izet Šabotić, Asim Krhan i autor knjige.

16.00 h. Predstavljanje izdanja JU Arhiv TK Tuzla: Časopis ARHIVSKA PRAKSA br. 15 - predstavljač Omer Zulić ; ČASOPIS ARHIVSKA PRAKSA (1998.-2012.) - DOPRINOS RAZVOJU ARHIVSKE DJELATNOSTI U BIH (U POVODU PETNAEST GODINA IZLAŽENJA) – predstavljač Hatidža Fetahagić i VODIČ KROZ ARHIVSKE FONDOVE I ZBIRKE ARHIVA TK, TUZLA 2012. - predstavljači Selma Isić i Nijaz Brbutović.

17, 00 h Predstavljanje knjige KULTURA I TRADICIJA U BIH - VIŠEMILENIJSKI KONTINUITET, autora dr. Senaida Hadžića - Dr. Seada Selimovića u izdanju Arhiva Tuzlanskog kantona. Predstavljači su dr. sc. Izet Šabotić i dr. sc. Sead Selimović.

Subota 25.5.2013.

14, 00 h DAN DJEČIJE KNjIGE :
Promocija Dječijeg književnog kluba
Promocija knjige USPAVANKA ZA KNJIGOSAURA autorice Jagode Iličić
Promocija slikovnica za djecu na engleskom jeziku autorice Marije Fekete Sullivan.

19.00 h. Predstavljanje filma Žrtva je krivac – Dokumentarni film o slučaju „Brčanska Malta 1992.“ u produkciji Fondacije Istina, pravda, pomirenje i Federalne televizije. Poslije projekcije razgovor o filmu. Moderator Sinan Alić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije Istina, Pravda, Pomirenje Tuzla

Nedjelja 26.5.2013.

12.00 h. Predstavljanje knjige RJEČNIK SARAJEVSKOG ŽARGONA autora mr.sc. Narcisa Saračevića.
13, 00 h. Predstavljanje novih knjiga članova Društva pisaca Tuzlanskog kantona

IZLOŽBA

Iz tuzlanske kolekcije Zavičajne zbirke Narodne i univerzitetske biblioteke Dervis Susic - Tuzla.

BIBLIOTEČKA RADIONICA
Ponedjeljak 27.5.2013.


11.00 h. U organizaciji Fondacije „Kemal Bakaršić“ Sarajevo i Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ – Prezentacijska dvorana

Uvodničari: Dr Mario Hibert, Mr.sc Enisa Žunić, Saša Madacki, Numanović Amar

13, 00 h Predstavljanje knjige OSNOVI RADIJSKOG NOVINARSTVA autora dr. Vedade Baraković Vedade i dr. Mirze Mahmutovića – U predstavljanju učestvuju prof. dr. Enes Osmančević i autori.

VIDEO PROJEKCIJE

Od 22. do 27. maja, toko m svih sajamskih dana, na štandu Doma književnosti Tuzla bit će prikazivana video projekcije TV i filmskih sadražaja koji ilustruju djela Meše Selimovića i Derviša Sušića.

Priredio(la): Promus media                


Osmrtnicama ba smrtovnice