TUZLARIJE - KULTURA

22.05.2013.
Narodna i univerzitetska biblioteka ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Promovirano sedam knjiga Muradifa Ćate

Sinoć je u sali Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić" Tuzla, upriličeno predstavljanje sedam knjiga spisatelja, umjetnika, dobrotvora i vakifa, Muradifa Ćate. Riječ je o djelima: „Plava planeta – kraj ili početak“, „Bošnjak u Njemačkoj“, „Bježite dolaze civilizovani“, „Pravi despot, a zovu ga demokrat“, „Od svega pomalo do čega mi je stalo“, „Narodi bijele rase nikada nisu bili civilizovani“ i „Umjetnički unikati mog zanata“. Na promociji su govorili: mr.Enisa Žunić, doc.dr.Hajrudin Šahić i publicista Ruždija Adžović.



Na samom početku, život i stvaralaštvo autora Muradifa Ćate prisutnima je predstavila mr.Enisa Žunić.
- U svakom njegovom djelu dominantnu ulogu imaju humanizam i patriotizam, kao bitna snaga neophodna u svakom poduhvatu. Muradif Ćato piše o hrabrim ljudima, visokih moralnih vrlina, koji znaju da cijene ljudsko dostojanstvo, svoje i drugih, i u stanju su da se održe u svim teškoćama. Autor je istrajan u spisateljskom pogledu, dokaz za to je i večerašnja promocija čak sedam njegovih knjiga koje će biti prevedene na više jezika, kazala je gospođa Žunić.



Muradif Ćato je Livnjak koji godinama živi i radi u Njemačkoj. Svoj život posvetio je činjenju dobra. Tako je za potrebe MDD "Merhamet" Ćato uvakufio posjed sa kućom u Kasindolu, Medžlisu islamske zajednice Livno je oformio Fond za stipendiranje đaka i studenata, utemeljio je fondaciju za nagradu koja nosi njegovo ime, a dodjeljuje je "Merhamet" humanim ljudima za razvoj svijesti i humanosti.
Jedan od promotora novinar i publicista Ruždija Adžović je kazao da je Muradif Ćato nesvakidašnja ličnost koja fascinira svjim djelima. On je literarni lik čije postupke običan čovjek često ne može do kraja razumjeti.
- Njega pogotovo ne mogu razumijeti arhitekte naših sudbina koji, umjesto opštih interesa, na funkcijama koje smo im povjerili vide samo svoj interes, čast izuzecima, rekao je Adžović.
Predsjednik MDD „Merhamet“ Hajrudin Šahić govorio je o dobročinstvu koje Muradif Ćato godinama čini za građane Bosne i Hercegovine.
- Muradif Ćato želi da doprinese suzbijanju siromaštva i nepismenosti, te da utiče na ljude, a posebno na mlade, i da im bude uzor u formiranju humanističkog karaktera ličnosti, kazao je Šahić.
- Ovaj čovjek živi od penzije i kao podstanar, a do sada je za Fondaciju donirao na hiljade maraka, to vam najbolje govori o kakvom se čovjeku radi. I večerašnji prihod od prodaje knjiga ide u dobrotvorne svrhe, ističe Šahić.

Sam autor Muradif Ćato kazao je da su njegove teme specifične, piše o stvarima za koje se nada da će zanimati kako stariju, tako i mlađu čitalačku publiku koja će u vremenima koja dolaze shvatati njegove stavove iznijete u knjigama.
- Kao što je iskren nijet i obaveza kod traženja znanja, isto važi i za pisanje, budući da je to ibadet i jedna od formi učenja i traganja za znanjem. Sto načina i puteva može postojati kojim pisac dolazi do svog djela ali jedino što je važno i presudno, to je djelo samo, riječi su gospodina Ćate.

Priredio(la): NUB „Derviš Sušić“ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice