TUZLARIJE - KULTURA

20.05.2013.
U Tuzli od 22. do 27. maja
Sajam knjige za ljubitelje pisane riječi


Na već uobičajenom sajamskom prostoru, u garaži tržnog centra Mercator u Tuzli, od 22. do 27. maja održaće se 4. Međunarodni sajam knjige u organizaciji "Forma Nuove" iz Tuzle, Izdavačkog knjižarskog društva “University press” iz Sarajeva i TC Mercator, najavljeno je na današnjoj press konferenciji.



Sajam će biti postavljen na više od 4.000 kvadratnih metara, a ljubiteljima pisane riječi u Tuzli će se predstaviti 80 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regije.

- Vrlo bitan segment ovogodišnjeg Sajma je kulturološki program koji će se događati na glavnoj bini. Program će biti dosta bogat, interesantan i zanimljiv. Svi naslovi knjiga koji su vrijedni pažnje da se pokažu i promovišu, naći će svoje mjesto na Sajmu. Potrudili smo se da dovedemo knjige i autore koji su u ovom momentu najaktuelniji na tržištu pisane riječi – rekao je Mehmed Đedović, moderator i urednik programskog sadržaja Sajma.



Svakodnevne programske sadržaje će obilježiti promocije i predstavljanje tuzlanske književne scene. Bogat prateći program obuhvata i „Dan dječije knjige“, u sklopu kojeg će biti realizovane bibliotečke radionice u saradnji sa Međunarodnom univerzitetskom bibliotekom "Derviš Sušić" iz Tuzle.

- Pozitivna novina je što ćemo u sklopu Sajma proglašavati i knjigu dana. Svaki dan u period od 11-13h ćemo proglasiti knjigu dana, a na kraju manifestacije i knjigu Sajma sa namjerom da afirmišemo i pokažemo domaće autore i književnost - dodao je Đedović.



- Radi se o nekomercijalnom sajamskom sadržaju za razliku od sličnih manifestacija u regionu. Činjenica da je slobodan ulaz, kao i da se parking ne plaća, govori o samom karakteru manifestacije. Učešće će uzeti 80 izlagača, ali i danas i sutra je izlagačka opcija u toku. Mislim da će sajamska ponuda biti znatno bogatija u odnosu na prošlogodišnju, pa čak i u odnosu na druge manifestacije u okruženju – rekao je Zlatko Alidžanović, direktor "Forma Nuova".

Radno vrijeme Sajma će biti svaki dan od 10 – 21h.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice