TUZLARIJE - KULTURA

30.05.2013.
Otvorena izložba Murisa Čorbića
Lom duše i žal za rodnom Banjalukom


U sklopu izložbe instalacija, večeras je u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla predstavljena i prva knjiga kratkih priča, autora Murisa Čorbića, koja nosi naziv „Lom duše“. Porijeklom iz Banjaluke, trenutno nastanjen u Rijeci, autor ovu izložbu fotografija opisuje kao svojevrsni performans. Sastoji se od niza različitih autoportreta koji proživljavaju svaku autorovu priču opisanu u knjizi.



Posjetioci su bili u prilici, kroz 40 izloženih radova, prisjetiti se ratnih užasa, koji su se događali u Bosni i Hercegovini, za vrijeme agresije. Autor, i sam sudionik minulih događaja, napominje kako će oni ostaviti neizbrisiv pečat na svakom ko ih je iskusio. Kako je rekao, ogromna bol koju je dugo nosio u sebi jednom, i to u umjetničkom obliku, je morala pronaći izlaz iz tijela i materijalizirati se, što je i vidljivo u njegovoj zanimljivoj instalaciji.







Čorbić je do sada imao na desetine izložbi ali, kako nam je potvrdio, bez obzira na mnogobrojne pozive u svom gradu, Banjaluci, još nije smogao snage održati izložbu.



- Kada čovjek ostane bez svoga grada, zavičaja i države, to jako boli i patnja se godinama nakuplja. Kroz ovu izložbu sam prikazao sve ono što nam se dešavalo tokom rata. U rodnoj Banjaluci još nisam imao izložbu, jednostavno nemam snage izlagati tamo gdje se još mržnja gaji. Ja glasam za svjetlost i ljubav, a ne za mržnju. Ako su mene istjerali, nisu morali moju majku od 80 godina. Ni krivu ni dužnu. U Banjaluci se barem 300 godina znalo za našu porodicu. Ne mrzim nikoga, imam snagu oprosta, ali zaboraviti nikada neću – rekao je za Tuzlarije, Muris Čorbić.















O autoru:

Muris Čorbić rođen je 1950. godine u Banja Luci gdje je živio i djelovao do ratne deportacije na otok Hvar 17. 03. 1993. godine, a zatim prelazi u Rijeku. Ima status slobodnog umjetnika. Do sada je imao ukupno 35 samostalnih, 120 kolektivnih izložbi te je bio sudionik u radu velikog broja likovnih kolonija i ex temporea u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu.

Izložba ostaje otvorena do 21.juna.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice