TUZLARIJE - KULTURA

28.05.2013.
Knjiga sajma: “Sjeme smrti”, Dževad Karahasan


Knjigom sajma je proglašen roman “Sjeme smrti”, Dževada Karahasana, koju je izdao sarajevski Connectum 2012. godine.

Radi se o prvoj knjizi planirane trilogije o Omaru Hajjamu, velikom perzijskom matematičaru, astronomu i pjesniku iz 10. i 11. stoljeća. Nakon ovog romana koji je zaokružena cjelina, pisac je najavio još dvije knjige o Hajjamu. Roman u pozadini daje preciznu sliku dramatične epohe u kojoj Hajjam živi. Roman tematizira sve ono što se u epohi o kojoj se govori začelo, a što i današnje društvo prati kao kulturna i politička stvarnost.



Organizatori tuzlanskog sajma knjiga ove godine su uveli novinu u vidu izbora knjiga dana, kao jedan od načina da se dodatno afirmišu kvalitetni književni naslovi izdati u proteklih godinu dana, a izbor bi trebao postati tradicija na ovom sajmu.
Knjigu sajma je proglasio tim imenovan od organizatora sajma kojim je rukovodio Mehmed Đedović, predsjednik Društva pisaca TK i urednik kulturnog programa sajma.

Tokom pet sajamskih dana, kao knjige dana su proglašene knjige „Ako ti jave da sam pao", Dario Džamonja, “Sjeme smrti”, Dževad Karahasan, “Uspavanka za Knjigosaura” Jagoda Iličić, „Camera obscura“, Almir Zalihić i "Iz Skupštine Republike Srpske 1991.-1996.", Robert J. Donia.

Knjiga dana: "Iz Skupštine Republike Srpske 1991.-1996.", Robert J. Donia

Knjiga "Iz Skupštine Republike Srpske 1991.-1996.", čiji je autor američki historičar dr. Robert J. Donia, a izdavači University press i Fondacija „Istina, pravda i pomirenje“, proglašena je knjigom šestog dana Međunarodnog tuzlanskog sajma knjiga.



Riječ je o izvodima izlaganja poslanika Skupštine RS-a iz tog perioda koji su korišteni kao dokazni materijal u Haškom tribunalu.

Knjiga je stručno-dokumentarno svjedočanstvo o planiranju masovnih zločina počinjenih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, u periodu od 1992. – 1995. godine, a sadrži dio šireg istraživanja, ključnog za razumijevanje historijskog procesa političkog odlučivanja u RS-u i njene povezanosti sa Srbijom.

Autro Robert J. Donia, školovao se i formirao kao historičar na Univerzitetu u Michiganu. Kao historičar, istraživao je prošlost Bosne i Hercegovine, a što je rezultiralo brojem relevantnih knjiga i članaka.

Dom književnosti Tuzla posjetiteljima sajma približio lik i djelo velikih tuzlanskih književnika

Dio stalne izložbene postavke lika i djela velikih tuzlanskih književnika, Meše Selimovića i Derviša Sušića, Doma književnosti Tuzla, bio je predstavljen i na 4. međunarodnom tuzlanskom sajmu knjiga.

Izložbena postavka sadrži rukopise, prepisku, fotografije, dokumente i knjige, što je posebno privlačilo pažnju kolektivnih školskih posjeta.

- Radi se o dijelu postavke kojom smo brojnim posjetiteljima sajma željeli približiti velike tuzlanske književnike. Sajam je bio izuzetno posjećen i zadovljstvo nam je što smo imali priliku vrijednu zbirku predstaviti hiljadama ljudi iz cijele BiH – rekao nam je Mustafa Sušić, direktor JU Dom mladih Tuzla, koja rukovodi Domom književnosti, otvorenim 2010. godine.
Sajamsku priču o Meši Selimoviću i Dervišu Sušiću upotpunile su i svakodnevne video projekcije TV i filmskih sadražaja, kojima su kroz filmove i serije ekranizovana djela Meše Selimovića i Derviša Sušića.

Također na štandu Doma književnosti Tuzla, u saradnji sa Fondacijom „Istina, pravda, pomirenje“, prikazan je i dokumentarni film o odbrani Tuzle 1992. godine „Žrtva je krivac“.

Priredio(la): Promus media Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice