TUZLARIJE - KULTURA

26.05.2013.
Tuzlanski sajam knjiga
Predstavljeno prošireno izdanje „Rječnika sarajevskog žargona“


Popularnost kakvu je ranijih godina stekao „Rječnik sarajevskog žargona“, autora Narcisa Saračevića, te pozitivne kritike eminentnih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine i regiona, rezultiralo je i njegovim četvrtim izdanjem.



Prošlogodišnje, prerađeno i prošireno, izdanje koje je znatno poboljšano u teorijskom i u leksikografskom smislu, predstavljeno je petog dana i posjetiteljima 4. Međunarodnog sajma u Tuzli.

Ovaj rječnik predstavlja jedan od rijetkih pokušaja nadoknađivanja bosanskohercegovačke rječničke oskudice na našim prostorima.
„Napraviti rječnik ogroman je posao, rudarski, mogu slobodno reći. Autor je uradio posao, od kulturološkog značaja, koji obično rade instituti. Za bosanskohercegovačke uslove ovo se, zahvaljujući prodaji, može sigurno nazvati bestselerom“, kazao je promotor prof.dr. Nedžad Ibrahimović.

Prerađeno izdanje svakako je vrijedan doprinos i proučavanju jezika bosanskohercegovačkog govornog pordučja. Osim toga se, ističe promotor, pažljivim proučavanjem može prepoznati i kultura Sarajeva i njegove regije.

„Rječnik sarajevskog žargona“, sa teorijskim predgovorom i stručnim opisom više od 10.000 odrednica, rezultat je desetogodišnjeg rada autora.

„Naš jezik koristi puno tuđih, usvojenih riječi. Pa ako imamo riječi, koje možemo nazvati svojima, makar bilo riječ i o žargonu, treba im odati priznanje i dati na značaju“, kazao je autor Narcis Saračević.

Ovo je, zasada, jedino teorijsko i leksikografsko djelo u cijelosti posvećeno žargonu Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine uopće. Saračevićev doprinos u ovoj naučnoj oblasti svakako je neupitan. Nenajavljujući nova izdanja, autor se nada da će ovo, njegovo, u budućnosti biti nekom drugom temelj za prošireno izdanje, koje će prelaziti okvire lingvističkog nabrajanja.

Priredio(la): Promus media Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice