TUZLARIJE - KULTURA

05.06.2013.
Najava gostujuće predstave
˝Zla žena˝ večeras u Narodnom pozorištu Tuzla


U Narodnom pozorištu Tuzla, u srijedu 5. juna 2013. godine u 20 h možete pogledati gostujuću predstavu Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" ”Zla žena”- Jovan Sterija Popović. Režiju potpisuje poznati reditelj Egon Savin koji će zajedno sa zrenjaninskim ansamblom biti gost tuzlanskog pozorišta.



"... Savin je dao izrazito surovu, brutalizovanu interpretaciju Sterijinog opusa koja udara direktno u glavu, bez milosti, kao da je dio scenske estetike – likovi žestoko, psihofizički, maltretiraju jedni druge. Tako Sterijin komad „sa naravoučenijem“ koji polazi od iscrtavanja odnosa u patrijarhalnim brakovima i inferiornog položaja žene, varirajući temu iz Šekspirove Ukroćene goropadi, postaje zastrašujuće (realna) slika ljudske surovosti. U izvođačkom smislu, predstava je precizna i čista do perfekcije, viška znakova nema, sve je redukovano i kristalizovano, podređeno jasnom isticanju idejne suštine.

Sanja Ristić Krajnov u ulozi Sultane ostvarila je ulogu za pamćenje, dajući se na sceni do iznemoglosti, pokazujući zaista izvanredne spososbnosti transformacije – od samouvjerene i arogantne gospodarice koja u svojoj potrebi da dominira odlazi u histeriju i ludilo, do izmrcvarene, smoždene, ponižene žene kojoj je oduzet svaki trag dostojanstva.



I drugi glumci, Jugoslav Krajnov u ulozi njenog supruga, surovog Grafa Trifića, zatim Sanja Radišić (Persida), Dragomir Pešić (sluga Stevan), Jovan Torački (Sreta Čizmar), igraju vrlo nadahnuto, sa zadivljujućom preciznošću, bez preglumljavanja i pretjeranih izraza, u šta se lako može skliznuti, zbog igre osjetljivih emocija."

Predstava “Zla žena” zrenjaninskog pozorišta Toša Jovanović apsolutni je pobjednik 20. jubilarnog Pozorišnog festivala klasike „Vršačka pozorišna jesen“. “Zla žena” proglašena je najboljom predstavom, Egon Savin je nagrađen za režiju, a za glumu Sanja Ristić Krajnov i Jovan Torački.

Ovo Sterijino djelo u izvedbi Zrenjaninskog pozorišta nagrađivano je i na 62. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine održanom u Kikindi. Žiri je tada dodijelio nagradu za najbolji kostim, a Sanja Ristić Krajnov dobila je priznanje za najbolju žensku ulogu.



EGON SAVIN - Reditelj za čije predstave se traži karta više

Rođen 2. septembra 1955. u Sarajevu, u porodici operskih pjevača.

Režiju diplomirao 1979. godine na FDU u Beogradu u klasi profesora Dejana Mijača. Već svojim prvim režijama predstavio se kao jedan od najznačajnijih pozorišnih reditelja. Radi kao redovni profesor na Katedri za pozorišnu režiju FDU.
Vikipedija je izbrojala ukupno sedamdeset režija raznovrsnog dramskog repertoara, u dosadašnjoj Savinovoj karijeri, od savremenih domaćih autora koje je režirao u neformalnim trupama do svjetskih klasika u najvećim nacionalnim teatrima. Radio je širom bivše Jugoslavije: Beograd, Zagreb, Novi Sad, Skoplje, Sarajevo, Podgorica, Rijeka, Sombor, Kruševac i Zrenjanin. Predstave Egona Savina su na gostovanjima igrane u: Njujorku, Čikagu, Montrealu, Torontu, Parizu, Beču, Nansiju, Milhajmu, Vizbadenu, Cirihu, Tel Avivu, Varšavi, Pragu, Budimpešti, Trstu…

Prvu pozorišnu nagradu, uopšte, dobio je tačno prije 30 godina na sarajevskom MESS, prvu Sterijinu nagradu deset godina poslije, a između i nakon toga i sve druge značajne teatarske nagrade na prostoru nekadašnje Jugoslavije, i to po nekoliko puta (samo Sterijinih ima sedam). „Bojan Stupica“ prvi put mu je dodijeljena za režiju Sterijine „Laže i paralaže“, potom za Šekspirovog „Mletačkog trgovca“ postavljenog u Jugoslovenskom dramskom, i za Nušićevu dramu „Tako je moralo biti“, u izvođenju JDP. Ako se tome doda i podatak da se nagrada „Bojan Stupica“ dodijeljuje bijenalno, onda se dolazi i do suštinske informacije - Egon Savin reditelj je čija vrijednost na ovim prostorima (ma koliki oni bili) traje.

Trideset godina od diplomiranja i prve pozorišne nagrade, osim svega gore rečenog, dovoljni su da se na njega primijeni priča koju, kako je rekao u jednom intervjuu, stalno govori studentima na prvoj godini - „u starim zanatima, a pozorište je stari zanat, ti si prvo deset godina šegrt, a onda deset godina kalfa, a onda možda majstor“.

Osmrtnicama ba smrtovnice