TUZLARIJE - KULTURA

04.06.2013.
Međunarodna kulturno-vjerska manifestacija
Dani Hasana Kaimije u Zvorniku, Sapni i Tuzli od 5. do 9. juna 2013.


Za najbolje djelo iz oblasti znanosti objavljeno na području Bosne i Hercegovine tokom 2011. i 2012. godine, pristiglo na natječaj koji se organizuje u okviru vjersko-kulturne manifestacije „Dani Hasana Kaimije“ izabrana je knjiga „Bosanskohercegovačka grafika 20. stoljeća“.



Odlučio je to tročlani žiri u sastavu dr. Sead Seljubac, dr. Amir Karić i dr. Adib Đozić. Informaciju je saopćio na danas održanoj press konfrenciji u Tuzli predsjednik Žirija dr. Sead Seljubac, naglasivši da je djelo svojim kvalitetom i aktualnošću zadovoljilo stroge kriterije kojih se Žiri držao.

-Žiri je jednoglasno donio odluku da ova knjiga dobije nagradu „Hasan Kaimija“, rekao je dr. Seljubac.
Nagrada za najbolje djelo iz oblasti književnosti i znanosti ustanovljena je 2005. godine, a do sada su je dobili: Husein Hasković, Nedžad Ibrišimović, Isnam Taljić, Džemaludin Latić, Vedad Spahić, Enes Karić, Ćazim Hadžimejlić, Adnan Jahić i Zlatko Topčić. Od 2010. godine se dodjeljuje bijenalno, jedne godine za književnost, druge za znanost.

Tuzlanski muftija mr. Vahid ef. Fazlović saopćio je odluku Organizacionog odbora manifestacije „Dani Hasana Kaimije“ da se povelja za životno djelo „Hasan Kaimija“ dodijeli hadži-hafiz Ismet ef. Spahiću.

Dosadašnji dobitnici ove povelje su: Nijaz Alispahić, hafiz Abdulah ef. Budimlija, posthumno Hifzija ef. Suljkić, Muhamed Filipović, Muhamed Huković, Ismet Smajlović, Omer Nakičević i Lamija Hadžiosmanović.

Čitajući obrazloženje za dodjelu nagrade, muftija Fazlović je, u funkciji predsjednika Organizacionog odbora manifestacije kazao kako je ef. Spahić jedna od najmarkantnijih figura u Bošnjaka posljednjih nekoliko decenija:

-Istaknuti je sudionik svih pozitivnih kretanja u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Uživa nepodijeljeno poštovanje u našem narodu za doprinos u razvijanju islamske svijesti Bošnjaka, kazao je muftija Vahid ef. Fazlović.

Mustafa ef. Muharemović, glavni imam Medžlisa IZ Zvornik, u svojstvu domaćina manifestacije, saopćio je da „Dani Hasana Kaimije“ započinju u srijedu 5. juna, promocijom knjige „Prva muslimanska podrinjska brigada“, a nastavljaju se već narednog dana izložbom starih fotgrafija „(Ne)zaboravljeni Zvornik“, donoseći ove godine mnogo više sadržaja:

-Prvi put manifestacija traje četiri dana, a publici ćemo ponuditi brojne sadržaje, od promocija, izložbi, predstava, druženja, posjeta književnika školama, brojne vjerske sadržaje itd. Prvi put ove godine dio manifestacije će biti organizovan i u Tuzli, jer želimo da pokažemo i u ovom gradu, šta tokom godine, u ovako teškim vremenima, uspijevamo napraviti da bismo svoj identitet očuvali i činili ga prepoznatljivim, kazao je ef. Muharemović.

Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije održava se po jedanaesti put, a od 5. do 9. juna okupit će pisce, vjerske autoritete i neovisne intelektualace iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, dajući Manifestaciji međunarodni karakter.

Brojni kulturni i vjerski sadržaji u okviru „Dana Hasana Kaimije“ povrđuju da se radi o najznačajnijoj manifestaciji koju organizuju povratnici u Bosni i Hercegovini.

Priredio(la): BMG Bosanska medijska grupa                


Osmrtnicama ba smrtovnice