TUZLARIJE - KULTURA

11.06.2013.
Selektori predložili 13 romana za Nagradu „Meša Selimović“


U prostorijama Općine Tuzla danas je održana konferencija za medije u povodu objavljivanja naslova romana koji su od strane selektora predloženi za nagradu "Meša Selimović".


Imamović, Hajdarević, Husanović, Redžić


Nagrada "Meša Selimović" će biti dodijeljena na 13. Međunarodnim književnim susretima "Cum grano salis" koji će se održati od 5. do 8. septembra 2013. u Tuzli.

Ovogodišnjim žirijem predsjedava Hadžem Hajdarević, a u sastavu žirija su još Jagna Pogačnik, Vladimir Arsenić, Pavle Goranović i Faruk Šehić.

Za govorno područje BiH od strane selektora Edina Pobrića predloženi su romani: "Planet Friedman" Josipa Mlakića i "Sjeme smrti" Dževada Karahasana.

Ružica Marjanović, selektorica za govorno područje Srbije, predložila je romane: "Dugovječnost" Svetislava Basare, "Nesreća i stvarne potrebe" Ivančice Đerić i "Zoja" Mire Otašević.


Neki od romana u konkurenciji


Ove godine najviše romana predloženo je od strane Vlatka Simunovića, selektora Crne Gore, i to su: "Karnera" Milorada Popovića, "Odlaganje Parezija" Andreja Nikolaidisa, "Atelanska igra" Dragane Kršenković Brković, "Life Lift" Slavice Perović i "Uspavanka za Vuka Ničijeg" Ksenije Popović.

Selektor Hrvatske, Branko Čagec, predložio je romane: "Belladonna" Daše Drndić, "Božanska dječica" Tatjane Gromača, "Planet Friedman" Josipa Mlakića i "Detektor istine" Igora Rajkija.

U narednom periodu članovi žirija će pročitati sve navedene naslove i na kraju odlučiti koji roman će ponijeti titulu najboljeg romana objavljenog u 2012. godini na govornom području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Novčani dio nagrade "Meša Selimović" ove godine iznosi 7000 KM, a više od nagrade, prema riječima dosadašnjih pobjednika i učesnika Međunarodnih književnih susreta "Cum grano salis", znači ime velikog književnika Meše Selimovića.

Ekonomska kriza uticala je i na budžetska sredstava za organizovanje književnih susreta, te je ove godine odobreno 45.000 KM, što prema riječima organizatora susreta neće uticati na sam kvalitet.

S.M.



Osmrtnicama ba smrtovnice